Lek med bokstäver

I årskurs 1 ville jag använda bokstäverna på många olika sätt och få eleverna att jobba med dem ofta. Ibland fick jag ta till lite olika lekar och här kommer en av dem.

Vi, i arbetslaget, köpte in multilink med bokstäver på som vi använde. Men det går ju också alldeles utmärkt med andra bokstavslappar eller klotsar.

Har precis suttit och tittat på ett fantastiskt seminarium från bokmässan 2020 där stora namn som Mats Myrberg, Christina Hellman, Ulf Fredriksson och Louise Wramner samtalade om läsinlärning. Se det om ni har möjlighet, det var mycket bra! Där poängteras hur viktigt det är att alla elever får möjlighet att koppla bokstavsljud till varje bokstav och ljuda ut ord.

En variant av lek kan vara att bilda så många ord eleven eller gruppen kan (övningen går ju att göra både enskilt och i grupp) med några bokstäver. Antingen får de använda samma bokstäver flera gånger, eller så får de bara använda bokstäverna en gång. Då är det ju en fördel att göra korta ord. Får de använda bokstäverna flera gånger gäller det att både göra korta och långa ord.

Vartefter eleverna blir äldre ha jag ibland gett dem ett långt ord, ex. sommarlov eller kanske sommarlovsaktivitet, där de ska kasta om bokstäverna och bilda nya ord. Fungerar långt upp i ålder och är en bra aktivitet när du får lite tid över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.