Åkerholm säteri – Bengt Åkesson Soop

År 1618 står Bengt Åkesson Soop som ägare till byhemmanet Bokalla. Han är gift med Brita Eriksdotter Sparre. Hennes historia är minst sagt spännande!

Brita föds den 6 juni 1580 på Visingsö. Hon är Erik Larsson Sparres och Ebba Pedersdotter Brahes första barn, i raden av tolv, och dotterdotter till en av Sveriges första grevar Per Brahe d.ä. på Visingsö och hans hustru Beata Stenbock. Beata är syster till, Gustav Vasas tredje hustru, Katarina Stenbock.

Det finns en sägen om Erik Sparre som berättar om en händelse när han var i tjugoårsåldern. Han lär ha kommit förbi Klara sjö inne i centrala Stockholm och funnit en liten gosse som är på väg att drunkna. Han kastar sig i och räddar den lille gossens liv. Det visar sig att gossen är prins Gustav Vasa, son till Erik XIV. Erik XIV är avsatt som kung och sitter fängslad på Tre Kronor och hans bror Johan III har tagit över kronan. Gossen skulle dränkas på order av just Johan III, eftersom han är en farlig arvinge till den svenska tronen. Erik XIV dör senare i fångenskap, förgiftad av arsenik, troligen på uppmaning av sin bror Johan III.

Erik och Ebba gifter sig 1578 hos änkedrottning Katarina Stenbock (Ebbas moster) i hennes stenhus på Svartmangatan i Stockholm. Bröllopet varade i dagarna tre och gästerna bjöds på riddarspel och torneringar. Bland gästerna fanns kung Johan III och drottning Katarina, prinsessan och markgrevinnan Cecilia Vasa och prinsessan och hertiginnan Elisabet Vasa (de två sistnämnda Johans systrar).

När Brita är fem år får hennes pappa Erik rycka ut för att hjälpa sin bror Johan. Han har nämligen gjort en tysk flicka med barn, trots att han är trolovad med Britas moster Margareta. Erik ger bort några av sina gods till Erik Bagge i utbyte mot att han gifter sig med den tyska flickan. Så var det fixat!

När Brita är elva år hamnar fadern i onåd hos Johan III och hennes mor Ebba får företräde hos kungen för att be om att Erik ska benådas. Kungen lär ha skällt på henne, slagit omkring sig med en järnklubba och sagt att Sparre minsann inte skulle bli frigiven förrän Sigismund kom tillbaka från Polen, vilket får den höggravida Ebba att svimma.

När Brita är femton år är det dags för nästa skandal i familjen. Hennes moster Sigrid Brahe gifter sig hastigt och lustigt, på en onsdag, med sin älskade Johan Gyllenstierna, hos prinsessan Anna Vasa på Stegeborg. Det blir ett väldigt rabalder, eftersom hon är trolovad med Erik Bielke. Men Sigrid vill inte gifta sig med honom för han sägs ha den onda sjukdomen (syfilis). Med hjälp av Anna Vasa lyckas ändå släkterna göra upp utan blodvite.

År 1597 befaller hertig Karl att Ebba och Erik ska hållas under bevakning. Han beslagtar ett skrin från Ebba och Erik som finns hos prinsessan Anna på Stegeborg. Hertigen är rädd för Eriks höga bildningsnivå och retoriska skicklighet. Han korresponderar med flera av den tiden stora, som exempelvis Tycho Brahe, på både latin och italienska. Men huvuddelen av denna korrespondens finns inte i skrinet, däremot en förteckning över Eriks handskrifter. Erik gör en ny förteckning ur minnet som har kallats ”Stockholmsförteckningen”. Den ger en god inblick i hans litterära kvarlåtenskap. Tyvärr är det mesta försvunnet idag.

När Brita är nitton år gammal anklagas hennes pappa för förräderi mot hertig Karl och fängslas. Hennes farbror Johan Sparre halshuggs på Kalmar slott. Ett år senare avrättas hennes pappa på torget i Linköping. Läs mer HÄR!

Hennes moster Margareta förvarar sin makes Johan Sparres huvud i en träask som hon alltid har med sig. När hon begravs i Brahekyrkan på Visingsö får huvudet följa med henne i graven.

Bengt Soop är kammarherre hos Gustav II Adolf. Han måste också ha arbetat för hertig Johan av Östergötland, för han blir ihågkommen i hans testamente år 1617. Han får en klädning och en häst. När han bevistade hertigens begravning året därpå hade han på sig hertigens kyrass (ett bröst- och ryggharnesk).

Bengt och Britas första barn Ebba föds i maj 1620 och nästa dotter Maria Eleonora föds i november 1621. Maria Eleonora gifter sig 16 juli 1643 med friherre Erik Fleming.

År 1646 skriver Ebba till sin käre ”broder” Conradt von Falkenberg och ber om hjälp vid gränstvister vid hennes gods ”Åkraholm”. Det är första gången säteriets namn nämns. Ebba gifter sig med Eriks bror översten Claes Flemming. De får en dotter Ebba Maria som föds 21 november 1653 på Åkerholm och sonen Henrik som föds i februari 1661. Han dör i augusti året efter bara ett-och-ett-halvt år gammal. Claes Fleming dör mycket hastigt på Helgerum 1669.

Ebba Fleming gifter sig 1671 med landshövdingen, friherre Lorentz Creutz i hans första gifte. De får fyra barn varav en var sonen kaptenen Claes Creutz som föds 28 januari 1674. Ebba dör 23 april 1678, bara 24 år gammal. 1684 gifter Lorentz om sig med Hedvig Eleonora Stenbock. Hon är barnbarns barn till Erik Brahe (bror till Ebba Brahe, Margareta Brahe och Sigrid Brahe) och Erik Stenbock (bror till änkedrottning Katarina Stenbock). I detta äktenskap får Lorentz tio barn.

Claes Creutz gifter sig med friherrinnan Agnes Christina Wachtmeister. Han blir ägare till bland annat Åkerholm, Ottinge och Hasselby. Deras son Carl Fredrik överlåter Hasselby och Åkerholm på sin syster Ebba och svåger, ryttmästare och baron Georg Henrik Lybecker d.ä.

2 kommentarer

  1. Spännande läsning. Min morfars far byggmästare Alfred Johansson köpte Åkerholm 1912. Släktingar till oss ägde sedan gården till slutet av 1900-talet. Vi hade släktkalas där några gånger när jag var liten. Ett fantastiskt hus med mycket historia.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.