Ljungs slott

Hedvig Wilhelmina Augusta Sofia Maria Teresia Lovisa von Fersen, eller Louise kort och gott, föds den 18 mars 1816 i Stockholm som den sista medlemmen i släkten von Fersen och arvtagerska till en ofantlig förmögenhet. Hennes far Fabian Reinhold von Fersen har ett mycket speciellt förhållande till drottning Hedvig Elisabeth Charlotta, som är gift med Gustaf III:s bror Karl XIII.

Möjligen är han far till det barn som hon mister 1792. Förhållandet verkar dock ha tagit slut när Fabian gifter sig med hennes hovfröken Louise Piper. Louise Piper beskrivs som en av de vackraste damerna i drottningens hov och onekligen den mest bildade i de högre kretsarna. Hon är också hovfröken hos Gustaf III:s syster Sofia Albertina och överhovmästarinna hos drottning Fredrika som är gift med Gustaf III:s son Gustaf IV Adolf. Fabian är bror till den berömde Axel von Fersen och Sophie von Fersen på Löfstad slott.

Louise von Fersen gifter sig den 25 oktober 1835 på Ljungs slott med greve Carl Gustaf Gyldenstolpe. Han är son till Charlotta Aurora de Geer och Nils Gyldenstolpe på Finspångs slott, även han arvtagare till en stor förmögenhet. Ljungs slott är ett arv från farbrodern Axel von Fersen d.y.. Hennes farfar är den som ser till att slottet får sitt nuvarande utseende.

Paret beskrivs dock som hängivna spelare med en påkostad livsstil. Under en spelkväll på ångfartyget ”Gauthiod” mellan Stockholm och Lübeck spelar de bort sitt slott Mälsåker. 1865 säljs det von Fersenska palatset för att betala skulder. År 1867 är paret slutligen totalt ruinerade. Slotten Steninge och Ljung säljs på exekutiv auktion. Louise lär ha slagit sönder en porslinsservis av Sèvre, som Axel von Fersen fått av den franske kungen Ludvig XVI, för att förhindra att den skulle säljas. För det riskerade hon att få fängelse. Paret beräknas ha slösat bort en förmögenhet på 8 miljoner riksdaler (omkring 470 miljoner kronor idag).

Det finns en spännande historia i Stjärnorp om nämndeman Anders Petter Johansson, född 1821. Han blev hemmansägare i Sunnorp och Lida, men levde i Lida. Det berättas att han och hans piga var på väg till marknaden när pigan hittade en plånbok som hon överlämnade till sin husbonde. Han fick behålla plånboken då ingen anmälde sig som saknade den. För pengarna som låg i den köpte han gårdarna Lida och Sunnorp. Pigan fick sin amerikaresa betald av honom som ersättning (eller kanske för att hon inte skulle göra anspråk på pengarna senare). Man tror att det var greve Gyldenstolpe som tappat plånboken med skämdes för att tala om det.

Louise von Fersen bor de sista åren i sitt liv hos sina barn. Hon blir änka 1872. Hon dör efter att ha fått brännskador av ett ljus som hon håller i handen, som antänder först gardinerna, sedan hennes kläder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.