En tillbakablick i Kisas historia

Den 30 mars 1797 föds en liten gosse vid namn Gustaf i Östra Tollstad i Östergötland. Hans mamma är pigan Kerstin ”Stina” Jönsdotter i Kongsetter och hans pappa lär ha varit en dräng i Träbo i Nykils socken. Gustaf får patronymikonet Persson, vilket möjligen kan tyda på att hans far hette Per/Peter/Petter eller något sådant. I Träbo finns en dräng vid namn Petter Andersson samtidigt som där arbetar en piga vid namn Stina Jönsdotter, men vad vet jag!

Gustaf Persson Nyrén är min morfars farmors farfar. Han gifter sig med den jämnåriga Maja Lisa Nilsdotter. De flyttar in i den nybyggda stugan Gustafsberg under Ingvastebo i Nykil. Åtta barn föds i stugan, Johan August (1820-08-28), Eva Lisa (1823-02-20), Hedvig ”Hedda” Christina (1825-10-21), Nils Melker (1828-08-18), Carl Gustaf (1832-05-15), Anders Fredrik (1834-10-08), Carolina Albertina (1839-08-28) och Maria Carolina (1837-02-25). Minstingen Maria Carolina dör av magplågor bara ett och halvt år gammal och 1842 dör Hedda av lungsot. Fyra söner och två döttrar överlever sin far. Någonstans under 1820-talet blir Gustaf sockenskomakare. Tre av sönerna går i faderns fotspår, Carl Gustaf, Nils Melker och Anders Fredrik medan Johan August väljer en annan väg.

Stina Jönsdotter bor sina sista år i Gustafsberg. Hon är då döv. Den 5 juli 1821 dör Stina av blodstörtning, 57 år gammal. Hon förblev ogift. I dödboken står noterat att hon är en bondedotter från Kisa. Dotter till bonden Jöns Larsson och hans hustru Elisabet Karlsdotter i Folkinge.

Jöns Larsson är född i Folkinge 1733-10-29 och flera av hans anfäder har brukat gården. Men även Elisabets förfäder härstammar från Folkinge som har brukat och ägt gården sedan slutet av 1500-talet.

Det hela börjar när bonden och gästgivaren Olof Persson köper skattegården Folkinge av länsman i Mjellerum. I köpet ingår också Ramshult, Källingstorp, Fubbetorp och Kindebrått. Olofs dotter, som inte finns namngiven, är först gift med Jonas Larsson från Kisa och sedan Nils Nilsson från Värmland. Olofs dotter ärver hela skattegården från sin far. Den går sedan vidare i arv till hennes två döttrar Maria Jonsdotter och Kerstin Nilsdotter.

MARIA JONSDOTTER

Maria Jonsdotter är född omkring 1615 och dotter till Jonas Larsson. Hon gifter sig med den spännande mannen Karl Larsson som är ungefär jämngammal. Han blir bonde i Folkinge och han gifter om sig inte mindre än fem gånger och sägs vara far till tjugo barn, men bara åtta av dem är kända.

Karl och Maria får åtminstone tre barn; Karin (född omkring 1638), Jonas (född omkring 1640) och Lars (född omkring 1645).

Maria dör omkring 1650 och Karl gifter om sig med Ingeborg Månsdotter (född omkring 1630).

De får fyra barn; Maria (född omkring 1650), Måns (född omkring 1656), Per (född omkring 1660) och Gabriel (född omkring 1665). Sonen Måns gifter sig först med Botilla Birgersdotters (dotter till Birger Nilsson i Grönede) dotter Elisabet och sedan med Gunilla Birgersdotters (även hon dotter till Birger Nilsson) dotter Brita. Sonen Gabriel gifter sig med Botillas dotter Brita.

Efter Ingeborgs död 1665 gifter Karl om sig med Kerstin i juni 1667 men hon dör bara ett halvår senare tillsammans med deras lilla gossebarn.

Fru nummer fyra är Maria Birgersdotter och de gifter sig i Kisa redan året därpå. Maria är dotter till Birger Nilsson i Grönede. Det kommer mer om deras familj senare! Sist ut i raden av fruar är Kerstin Jönsdotter född i Småland. Hon dör 1695 och Karl överlever alla sina fruar.

KERSTIN NILSDOTTER

Kerstin Nilsdotter är född omkring 1626 och dotter till Nils Nilsson. Kerstin gifter sig med Jakob Birgersson som är född omkring 1620 i Grönede och son till ovannämde Birger Nilsson.

Kerstin och Jakob får fem barn; Nils (född omkring 1648), Ingegerd (född omkring 1650), Maria (född omkring 1650), Olof (född omkring 1655) och Elisabet (född omkring 1660).

SKOTTET I BJÄRKERYD

I januari år 1656 beger sig Jakob till Bjärkeryd för att jaga tillsammans med sin bror Per. De är båda i 35-års åldern. Per bor i Bjärkeryd tillsammans med sin fru Gunilla Olofsdotter. Bröderna är födda i Grönede och föräldrarna heter Birger Nilsson och Elin Jakobsdotter. Vid det här tillfället är Birger omkring 65 år och Elin runt 55 år. Troligen bor yngsta dottern Brita, 14 år, fortfarande hemma. Näst yngsta syster Elisabet är runt 17 år. Systern Maria, runt 30 år, har nyligen gift sig med Per Botolfsson. Hon kommer senare att gifta om sig med Karl Larsson. Systern Gunilla, runt 25 år, är gift med Per Larsson sedan sex år och har treåriga sonen Lars. Systern Botilla, runt 20 år, är ännu ogift.

Jakob och Kerstin bor i Folkinge och har fyra små barn vid den här tiden.

Denna vinterdag vandrar bröderna, och kanske någon av deras svågrar, in i skogarna kring Bjärkeryd för att jaga. Men någonting går fel, fruktansvärt fel! Jakob avlossar ett skott som av misstag träffar hans bror Per. Han har inte en chans. Gunilla Olofsdotter blir änka.

Några år senare säljer hon sin andel 1/4 av Bjärkeryd till kusin Per Larsson. Det är samme Per som är gift med Gunilla Birgersdotter.

Per och Gunilla får ytterligare fyra barn; Nils (född i maj 1657), Jakob (född 1664-01-22), Karin (död i februari 1673) och Brita (född omkring 1670).

Dottern Brita gifter sig med Karl Larssons och Ingeborg Månsdotters son Måns Karlsson från Folkinge, i hans andra äktenskap. Hans första giftermål är med Britas kusin Elisabet.

Botilla Birgersdotter gifter sig 1659 med nämndeman, häradsdomare och riksdagsman Per Larsson.

De får fem barn; Elin (född omkring 1665), Elisabet (född omkring 1665), Brita (född omkring 1670), Maria (född omkring 1675) och Lars (född omkring 1680).

Dottern Elisabet gifter sig 1684 med Måns Karlsson från Folkinge.

Dottern Brita gifter sig, år 1694, med Måns bror Gabriel Karlsson. Gabriel är också son till Karl Larsson och Ingeborg Månsdotter. (Brita och Gabriel är anor på min farfars sida. De är min farfars mormors farfars mormors morfar och mormor.)

Sonen Lars blir först sockenskräddare i Tjärstad, sedan köper han syskonens delar av Grönede 1708 och blir bonde på heltid.

Tillbaka till Folkinge igen. Bröderna Gabriel och Måns Karlsson bor båda kvar i Folkinge och brukar jorden där. Måns gifter sig först med Elisabet Persdotter den 8 juni 1684 i Kisa.

De får två barn tillsammans; Nils (född omkring 1686) och Ingeborg (född omkring 1690).

Efter Elisabets död gifter Måns om sig med hennes kusin Brita Persdotter den 7 juni 1693 i Kisa. Måns och Brita får tre barn; Lars (född 1694-11-25), Elisabet (född 1696-05-10) och Ingeborg (född 1707-11-11).

Sonen Lars gifter sig med Kerstin Jönsdotter och de får sju barn; Måns (1730-12-01), Karl (1732-02-10), Jöns (1733-10-29), Måns (1735-07-24), Brita (1737-08-20), Maria (1738-09-01) och Lars (1740-03-21).

När Lars dör gifter Kerstin om sig med Anders Samuelsson och hon får ytterligare sju barn; Brita (1743-04-03), Erik (1744-12-04), Ingrid (1746-12-16), Anders (1748-08-22), Samuel (1750-06-03), Lars (1752-07-09) och Kerstin (1755-02-01).

Lars och Kerstins son Jöns Larsson är, ingen mindre än, Stina Jönsdotters pappa.

ELISABET KARLSDOTTER

Stina Jönsdotters mamma då, Elisabet Karlsdotter? Nu fortsätter vi med henne.

Hon är dotter till Karl Jönsson och Sara Andersdotter Jern från Kättestorp i Kisa. Ja, var ska jag börja, här finns så mycket att berätta.

KARL JÖNSSON

Jag tror jag börjar med Karl Jönsson. Han föds 1698 på Krogsfall i Kisa, föräldrarna är Jöns Eriksson (född omkring 1656, Mjösefall) och Elisabet Jakobsdotter (född omkring 1660 i Folkinge).

Jöns Eriksson är son till Erik Persson (född omkring 1628, Bollkind) och Sara Hemmingsdotter (född 1635, Mjösefall). Om Erik Persson finns noterat att han är ”en välbärgad bonde som t.o.m. går klädd som herreman i ”klädesrock” och silkesstrumpor”.

Elisabet Jakobsdotter är dotter till ovan nämnda vådaskytt Jakob Birgersson från Grönede, och så var cirkeln sluten där!

Krogsfallsgården erbjuder också en hel del spännande historia. Elisabet dör på gården Krogsfall den 28 mars 1736. Gården ägs då av änkan, Catarina Cronhjelm, efter major Gabriel Gyllenstål. Den säljs till kapten Carl Durietz som 1744 säljer Krogsfall till befallningsmannen Magnus Rulander för 1200 daler kopparmynt. Magnus ska också varje år erlägga 72 daler kopparmynt i ränta. Magnus Rulander är gift med Anna Sofia Lidén från Lida gård i Kvillinge. Någonstans här på 1700-talet uppförs en nytt hus på gården, en parstuga. Det är gårdens mangårdsbyggnad. Detta hus säljs 1913 till Östergötlands museum och plockas ner och flyttas till Trädgårdsföreningen, där det fortfarande ligger.

SARA ANDERSDOTTER JERN

Sara Andersdotter Jern föds i Kättestorp i Kisa den 1 augusti 1700. Föräldrarna heter Anders Larsson Jern (född omkring 1665, Kättestorp) och Brita Isaksdotter Rääf (född omkring 1671, Kisa). Anders Larsson Jern är i sin tur son till Lars Andersson (sägs vara född 1611) och Kerstin Jakobsdotter Nyman (född omkring 1638). Jag tror vi börjar den här historien utifrån Kerstin Jakobsdotters föräldrar.

KISA KROG

Jakob Olofsson föds omkring 1600 i Kisa blir krögare på Kisa krog. Enligt gamla dokument bör krogen ligga i kyrkbyn strategiskt på vägen mellan Linköping och Kalmar. Troligen är det i Kisa Storgård som han bedriver sin krogverksamhet. Det finns anledning att tro att krogen låg i ett separat hus som gick under namnet ”Krogaregården”. Bland gästerna finns landshövding Skytte och den franske legationsseketeraren Charles diOgier. Båda dessa beskriver gården. Resterande gårdar i kyrkbyn är två kronohemman Prästgården och Värgården, Kulla som är en skattegård och Länsmansgården. Storgården är en frälsegård.

Jakob gifter sig med Sara Larsdotter (född omkring 1610 i Norrköping). De får åtminstone fyra barn; Kerstin, Ingrid, Jöran och en icke namngiven son. Sonen Jöran föds den 11 maj 1644, samma år den 20 oktober dör Jakob och i dödboken finns noterat ”whälcktatt krögare i Kysi”.

1645 gifter Sara om sig med länsmannen Nils Månsson Ramsman i Ramshult och han blir ny krögare på Kisa krog. I morgongåvobrev får hon 100 lod silver och 10 fullviktiga dukater.

1652 tjuvlyssnar Sara på drucken knekt som avslöjar att han vet var en skatt finns gömd. Elin i Boås små barn har hittat ett ruttet skrin i skogen som innehåller en väska med ett silverbälte, en gördel och en brudkrans, allt till ett värde av 46 1/2 lod silver. Godset tillhör Isak i Mjellerum som förlorat det i skogen och inte hittat det igen. Godset har varit efterlyst sedan dess, och nu kan Sara bidra till att det kommer tillbaka till sin rättmätige ägare.

Runt 1669 verkar Nils och Sara lämna över krogverksamheten till svärsonen Lars Andersson. Han har, runt år 1656, gift sig med Saras och Jakobs dotter Kerstin Jakobsdotter. Hon har också namnet Nyman. Hon är omkring tjugofem år yngre än sin make. Han uppges vara född omkring år 1611. I morgongåva får hon halva skattegården Kättestorp, Skobohylta, Humlehög och 1/3 i Älmarp. Under åren 1669-1676 bor de i Kisa. Det är också troligen då de förestår Kisa krog. Annars är det Kättestorp som är deras hem.

Lars Andersson köper Kättestorp av frälsebonden Olof Larsson i Hitthem, någonstans runt 1660, som i sin tur köpt det av den tidigare ägaren, Lars Persson, som var son till Per Birgersson som äger Kättestorp i början av 1600-talet enligt fastebrev från 1606.

När Lars och Kerstin flyttar in på krogen har de med sig barnen; Margareta (född omkring 1656), Mårten (född omkring 1658), Jakob (född omkring 1660), Anna (född omkring 1664), Anders (född omkring 1665), Axel (född omkring 1666) och Sara (född omkring 1668).

Under åren på korgen föds ytterligare två barn; Ingeborg (född omkring 1673) och Esaias (född omkring 1676).

När Kerstin är gravid med Esaias blir hon överfallen av en drucken Bengt Nilsson från Widingstorp med hugg och slag så hon dånar, måste bäras till sängen och prästen hämtas. Åtminstone enligt hennes styvfar Nils Månsson Ramsmans utsago i rätten. Bengt Nilsson å andra sidan hävdar att det var Kerstin som började, att hon ligger i ondska och att hon är sådan att hon dånar när hon blir ond, men att sjukdomen gör henne god.

Styvfadern Nils Månsson Ramsman och modern Sara Larsdotter verkar annars ganska bra på det där, att råka i luven på folk. Från år 1674 och framåt är de osams med prosten och prostinnan i Västra Eneby, som de menar har spritt ut ett falskt rykte, att Sara stulit humle i en lada. Prosten och prostinnan säger sig inte alls ha gjort något sådant.

1677 får Sara två örfilar av klockaren Henrik Nilsson, när han var ordentligt på lyset. De gör upp genom ”handreckning” i rätten.

År 1679 dör Kerstin och åren som följer uppstår flera tvister med gårdar runt Kättestorp, men Nils Månsson Ramsman bistår Lars Andersson i rätten. Lars gifter om sig med Kerstin Larsdotter och får ytterligare tre barn; Lars och Karl (födda omkring 1685) och Nils född 23 maj 1689.

När Nils Månsson Ramsman dör 1681 uppstår oegentligheter om arvet. Nils har inte undertecknat sitt testamente. Det kan möjligen förklaras av att han dog hastigt av ett vådaskott i Ramshult. Flera tillförlitliga personer bekräftar dock dess äkthet. Under denna process kommer det fram att Nils och Sara inte har några gemensamma barn. Det slutgiltiga blir, som det är sagt, att Sara ska ärva Ramshult, eftersom Nils har sålt hennes ärvda gård i Norrköping.

När Sara dör av hög ålder 1687 finns noterat ”den 24 Aprilis begrovfz Hederligh och Gudfrucktigh Matrona numehra Salig hos Gudh/ Hustru Sara Larsdot r i Ramshult”.

På tinget 1690 får vi veta mer om Saras familj. Då godkänns köpen av Jöran Jakobsson Nymans olika delar av Ramshult. 1687 köper han 1/6 av sin syster Ingrid Jakobsdotter på Hulta, 1/3 av sin brorson regementskvartersmästaren Krister Nyberg och 1690 1/6 av sin systers, salig hustru Kerstin Jakobsdotter Nymans, barn i Kättetorp.

Av Kerstins och Lars barn är det Mårten Larsson Jern och Anders Larsson Jern som köper sina syskons delar av Kättetorp och fortsätter att bo och bruka jorden där.

Om resterande syskon vet vi följande; Jakob kallar sig Söderkind-Vernsteen och blir lantmätare i Norrköping, Esaias kallar sig Jern-Vernsteen och blir skeppare i Amsterdam, Holland, styvbrodern Karl kallar sig Kindgren och blir konstapel i Karlskrona och styvbrodern Nils blir bonde i Kulla.

Den 29 oktober 1712 säljer Mårten Larsson Jern halva Kättetorp till Lars Amundson för 550 daler kopparmynt. Vid köpet påpekas att Lars morfar ägt hela Kättestorp och han kan visa upp ett fastebrev från 1606 där hans morfars far Per Birgersson var ägare till hela Kättestorp på 1500-talet. Lars är också född i Kättestorp 1660.

Anders Larsson Jern gifter sig den 18 oktober 1691 i Kisa med Brita Isaksdotter Rääf. De får barnen Maria (1694), Kerstin (1697), Sara (1700), Brita (1703), Lars (1707) och Esaias (1712). Den 6 juli 1717 blir Anders Larsson Jern ihjälslagen av ett slag mot huvudet med en kvistig grangren av drängen Nils Larsson. Dottern Sara är då sjutton år och lillebror Esaias bara fem år.

Den 12 juni 1726 gifter sig Sara Andersdotter Jern med Karl Jönsson och så är vi tillbaka där vi började med Elisabet Karlsdotters föräldrar. De bor kvar i Kättestorp, i den halva delen som ägdes av Saras pappa. Där bor också Esaias med sin fru Gertrud Svensdotter.

Sara Andersdotter Jern och Karl Jönsson får två barn, Jöns (1741-08-15) och så Elisabet (1746-11-04). Jöns bor kvar i Kättestorp och gifter sig med Maria ”Maja” Månsdotter. De får elva barn under 22 års tid, Karl, Sara, Måns, Ingeborg, Elisabet, Karl, Maria (dör som spädbarn), Maria, Kristina, Anna Margareta och Eva Katarina. Sonen Måns Jönsson bor kvar och äger 1/8 av Kättestorp. Det gör även Jakob Larsson som är gift med dotter Maria ”Maja” Jönsdotter. Alldeles strax ska vi få lära känna henne och hennes ättlingar lite närmare.

Esaias Andersson Jern och Gertrud Svensdotter får fem barn, Anders, Brita, Sven, Gertrud och Maria. Av dem bor åtminstone Anders och Sven kvar i Kättestorp. Anders är gift två gånger och får sex barn. Med Kerstin Svensson får han Sven och Axel och med Katarina Jonsdotter får han Helena, Maria, Katarina och Nils. Sven gifter sig med Karin Månsdotter och får två söner, Måns och Birger.

I Kättestorp verkar det under 1700-talet bo en hel hög med människor.

Lars Amundson och Maria Eriksdotter har sex barn; Nils (1692-09-18) som gifter sig med Ingeborg Gabrielsdotter, Margareta (1695-12-08) som gifter sig med Lars Svensson, Erik (1702-05-28) som blir präst med namnet Kinnander i Lommaryd i Jönköping gifter sig med Catharina Maria Philander, Elisabet (1704-12-27) gifter sig med Måns Haraldsson och så Kerstin som jag inte har några uppgifter om. Lars hustru Maria Eriksdotter är förresten syster till Jöns Eriksson, och dotter till den där bonden som går klädd som en herreman, bara en liten parentes sådär mitt i.

Av Lars och Marias barn bor i alla fall Nils kvar i Kättestorp. Han och Gertrud får sju barn, Brita, Maria, Erik, Karl, Maria, Sara och Kerstin.

Möjligen bor också Kerstin kvar, i så fall är hon gift med Sven Andersson och får tre barn, Elisabet, Anders och Maria. Då kan det vara deras son Anders som bor kvar tillsammans med hustrun Helena Karlsdotter och fem barn.

Vad jag vill illustrera med detta är att Kättestorp verkar ha växt, för här tillkommer flera familjer som jag inte har identifierat ännu. Troligen har det byggts flera hus och delats upp i mindre bitar sedan Lars Andersson köpte det en gång i tiden. I första husförhöslängden, 1805-1810, verkar det vara nio olika gårdar.

RESAN TILL AMERIKA

Vi ska nu få lära känna Jöns och Majas dotter Maja Jönsdotter och hennes ättlingar lite närmare. Maja är gift med Jakob Larsson. De får sonen Johannes Jakobsson. Han i sin tur gifter sig med Ingeborg Katarina Jonsdotter. I mitten av 1800-talet äger och brukar han 1/3 av Kättestorp. Deras dottern heter Anna Lena Johansdotter. Hon är alltså barnbarn till Maja Jönsdotter. Anna Lena gifter sig med Konstans Brogren, som övertar ägandet av Kättestorp, och de får barnen; Susanna Karolina, Hilma Elisabet, Alfrida Konstantia, Axel Konstans och Anna Sigrid Maria.

År 1894 emigrerar äldsta systern Susanna till Amerika. Fartyget Berlin tar henne till Ellis Island, med siktet inställt på New York. Hon gifter sig med svensken Anders Zachrisson och de besöker Sverige flera gånger. År 1905 är Susanna hemma i Sverige på besök tillsammans med barnen Constance, Rudolph, Elise, Teddy och ytterligare ett barn. Teddy föddes i Des Moines i Iowa 3 mars, men döptes i Kisa den 24 maj.

På resan tillbaka till USA får familjen med sig Susannas syster Sigrid. De reser från Göteborg med ångfartyget Aristo den 21 juli. Efter att ha kommit till Hull i England, väntar en tågresa till Liverpool, för att den 25 juli få gå ombord på S/S Caronia, som gjorde sin jungfrutur i februari. Den 2 augusti 1905 landstiger de allihop på Ellis Island och fortsätter sedan till Chicago.

Alfrida gifter sig den 25 juni 1898 med Anders Johansson och de bosätter sig i Kättestorp. Anders blir ägare till svärfaderns tredjedel av gården. De får fem barn; Ebba, Ellis, Ingeborg, Sigrid och Sigvard.

Den 6 juni 1910 förlovar sig Sigrid med svenskättlingen Ernst Danbom, från Stanton, Iowa. Han har en ring med gravyren ”S.B.T.E.G.D, June 6, 10”, vilket troligen betyder Sigrid Brogren to Ernst Gilbert Danbom, 6 juni 1910. De gifter sig i Chicago den 30 november samma år. Sedan beger de sig ut på en lång bröllopsresa, som varar över ett år. På hösten 1911 är de i Sverige, den 16 november föds nämligen sonen Gilbert. Ernst är amerikansk medborgare och har fem syskon. Han är engagerad i den svensk-amerikanska förening som finns i Stanton. Han är också intresserad av bilar, och han och hans bror är bland de första som äger varsin automobil med stora hjul.

Ernst brukar jord i Stanton men han är också emigrantvärvare för White Star Line. Det innebär att han får provision för de personer som han övertalar att emigrera och köpa biljett, men också att han får rabatt på sina egna biljetter. Under sin vistelse i Sverige har han lyckats tjäna ihop en ansenlig mängd pengar.

Under 1911 övertalar han också Sigrids syster Alfrida och hennes man Anders att sälja sin del av gården Kättestorp och följa med till Amerika. Anders har egentligen ingen anledning att emigrera. De har det riktigt gott ställt, till skillnad från många andra emigranter.

Tidigt på morgonen, på långfredagen, den 5 april startar familjerna Danbom och Andersson, och ytterligare en vän till familjerna Anna Nysten, sin resa. Klockan 13.00 lägger Calypso ut från Göteborgs hamn mot Hull i England. Det är grått och kyligt med regn och nordvästlig vind. Inte mer än 6 grader varmt. Väl framme i Hull får de övernatta, för att sedan ta tåget till Southampton. Den 10 april kliver sällskapet ombord på det alldeles nya fartyget Titanic. I ett brev, strax innan resan, uttrycker Alfrida sin oro för att resa med ett alldeles nytt fartyg som aldrig korsat Atlanten.

Sällskapet har sina hytter någonstans akterut. Efter kollisionen den 14 april lyckas hela sällskapet, Anders och Alfrida med de fem barnen, Ernst och Sigrid med lille Gillbert och Anna Nysten, ta sig upp på båtdäck. Anna berättar senare om att hon sett alla där innan hon kliver ner i livbåten. Av okänd anledning, troligen platsbrist, kommer ingen av familjerna Andersson eller Danbom med i någon livbåt.

Ernst kropp hittas (kropp 197) och identifieras senare. På sig har han en check till ett värde 1315,79 dollar, 276 dollar i kontanter, guld värt 30 dollar och en diamantring. Det resulterar i en hel del spekulationer innan identifikationen. Var han månne spelare eller kanske juveltjuv?

En barnkropp som återfanns vid bärgningen av kroppar troddes tidigare ha tillhört ett litet äldre barn, men på senare tid enligt nya rön är det troligen ett spädbarn. DNA-tester görs för att klargöra om barnet är den saknade Gillbert Danbom.

Den enda i sällskapet som överlevde Titanics kollision med isberget var Anna Nysten.

Alfrida skulle ha lyssnat på sin intuition.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.