Kung Sverker d.ä. och Alvastra

Sverker kom från Kaga i Östergötland och hans far lär ha hetat Korn-Ubbe eller Cornube, vilket är så märkligt att det säkert är sant, som någon lär ha sagt.

Sverker blev kung över östgötarna år 1125 och fem år senare över svearna. Senare, 1134, blev han också erkänd av västgötarna. Han regerade länge, 31 år, för att vara på den tiden.

Kung Sverker sägs ha gift sig med flickor som kunde göra honom till en starkare och mäktigare kung. Det var inte helt lätt att vara kung på den här tiden. Det var många som kämpade om tronen. Sverkers första hustru ska enligt sagan ha rymt från honom och de hade tillsammans en son Kol. Men det är långt ifrån historiskt bekräftat.

Sverkers tredje hustru, eller möjligen andra, var Rikissa av Polen. Hon var också ett strategiskt val för att stärka Sverkers ställning.

År 1134 gifte sig kung Sverker med, den danske kungen Niels änka, Ulfhild. Hon hade tidigare varit gift med den svenske kungen Inge II, som dog år 1125.

År 1145 bjöd Sverker och Ulvhild in franska cisterciensermunkar till sitt gods i Östergötland. Kungen donerade sin gård Alvastra vid Ombergs fot till munkarna som genast satte igång att bygga sitt kloster efter senaste modell från Europa.

Munkarna var skickliga odlare och användare av läkeväxter. Det var antikens idéer om hur man skulle må bra och ha hälsa som var rådande. De översatte och använde kunskaper från främst greker och araber.

Gamla läkeväxter är exempelvis; groblad (sårläkande egenskaper, plåsterblad, gro gammalt ord för att läka), kamomill (sårläkande, antiseptisk), daggkåpa (himmelsvatten användes av alkemister, bra för hyn), ringblomma (ungdomsbevarande, bra för hyn, användes i trollformler), kummin, dill, timjan, lakritsört, vitlök (antiseptisk effekt), gråbo (allmänt stärkande, sömnlöshet), johannesört (hjärtsjukdom), lavendel (sårläkande och antiseptisk) och honung på sår är bakteriedödande.

Senare odlades också pestskråp på klostret som blandades med vin och ansåg bota just pest. Det växer fortfarande fullt av denna växt.

Klostret var sedan igång till Gustav Vasas tid då han stängde det och tog sten från byggnaderna till sitt slott i Vadstena.

Kung  Sverker var den första som föll offer i de tronstrider som skulle följa. Kung Sverker mördades på väg till julottan i Västra Tollstads kyrka den 25 december 1156 av sin egen stalldräng. Men vem som egentligen stod bakom mordet har diskuterats. Kanske var det den Erikska ätten, den danske prinsen Magnus Henriksson eller den rike stormannen från Västergötland Erik Jedvardsson (Erik den Helige).

Längs Vättern och vid den slingrande Ålebäcken går en 2 km lång kulturstig som har anknytning till kung Sverker. Det finns kvarnlämningar, en kryptkyrka, lämningar från klostrets tidiga verksamhet samt Sverkerstenen (en minnesten på den plats där kung Sverker sägs ha blivit mördad).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.