Bjälbotornet och den mäktiga Ingrid Ylva

Dagens utflykt gick till Bjälbo i Östergötland. Här finns ett av de märkligaste byggnadsverk och byggherren tros vara en kvinna, Ingrid Ylva. Ingrid Ylva var född i en högättad familj och omkring 1210 blev hon änka efter Magnus Minnesköld, som tillhörde den mäktiga och maktlystna Folkungaätten eller Bjälboätten. Ingrid Ylvas farfar var kung Sverker d.ä. och honom finns det också många historier kring.

Bjälbo stenkyrka byggdes någon gång i början på 1100-talet, medan det mäktiga tornet byggdes runt 1220 och var färdigt strax efter. Vid den tiden var Magnus Minnesköld död sedan länge och även dennes bror, Birger Brosa, som länge antagit vara byggherren. Kvar står Magnus Minneskölds änka, Ingrid Ylva, men kvinnor under medeltiden ska vara helt underkastade sina manliga släktingar. Det fanns dock ett undantag, när en kvinna blivit änka tog hon över sin makes befogenheter.

Tornet ger nästan ett skrämmande intryck med sina stora väggar och små gluggar till fönster. Det är ungefär 10 meter i kvadrat. I de två understa våningarna finns en större och en mindre tunnvälvda kammare. Den tredje våningen har mycket hög takhöjd och har troligen haft flera våningar från början. Ovanför den tredje våningen finns en klockkammare.

Tornet har troligen tjänat som skyddsrum för den mäktiga Bjälboätten. Det finns en rökugn i ett av de större rummen på våning två. Medeltida resten från keramik och mat har också hittats. I tornet finns också en kammare som kallas Ingrid Ylvas kammare. De tunnvälvda rummen på bottenvåningen ser nästan ut som salar i en medeltida borg och det finns forskare som tror att de använts som samlingsplats för Bjälboätten.

Att Ingrid Ylva verkligen var den som bestämde i släkten kan man förstå av att hon var den som beställde nya kyrkklockor när de gamla förstörts av en brand. Klockorna sattes upp 1240 och Ingrid Ylva levde fram till 1251. Det finns en liten lustig historia kring dessa kyrkklockor. Ingrid Ylva var på marknad i Skänninge när hon fick syn på kyrkklockor som hon ville ha. På frågan vad de kostade svarade klockgjutaren den till synes enkla bondkvinnan lite skämtsamt:  ”3 öre och en träspik”. Men se det skulle han inte ha sagt för Ingrid Ylva var ju hemma i magins värld och trollade genast fram det begärda. Så tog hon klockorna med sig hem och där hänger de än idag.

Dessa gjutare gjorde senare ett försök att hämta tillbaka sina klockor som de ansåg att Ingrid Ylva i stort sett hade stulit från dem. Men det kunde de bara glömma!

Ingrid Ylva sägs ha varit trollkunnig. Hon lär ha använt trolldom vid flera tillfällen.

En dag stod hon i sitt torn och såg männen i sin släkt slåss på slätten vid Alvastra. När hon märkte att den egna sidan började vackla skakade hon ett fjäderbolster, genom en fönsterglugg som fanns i kammaren, så fjädrarna yrde. Hon befallde sedan varje fjäder att bli en häst med ryttare, och så fort ett fjäder nådde marken förvandlades den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.