Blåsippan ute i backarna stå..

Kan ju inte annat än att älska våren och allt liv som återvänder i naturen. Tog en sväng vid ett gammalt dagbrott idag och marken var alldeles översållad av blåsippor.

Då mindes jag min gamla bilduppgift om blåsippor. Vi skissade först försiktigt en blåsippa och den är tacksam eftersom den har ganska enkla former. Sedan målade vi med akvarellpennor. Vi målade blommorna blå med några lila stråk. Sedan ritade vi gula prickar i mitten och gröna blad. Blötte en mjuk pensel litegrann och penslade försiktigt ut akvarellfärgen. Rev kanten på teckningen och klistrade upp på en passande bakgrund.

Det berättas om blåsipporna att de skyddade mot sjukdomar, framför allt leversjukdomar eftersom bladen har formen av en lever. Förr trodde man att Gud skapat blommornas och örternas form så man skulle veta vilka sjukdomar de skyddade mot. Men det var våren tre första blåsippor som man skulle stoppa i sig för att få det bästa skyddet. Detta är dock inte att rekommendera eftersom den är giftig.

Blåsippan hade tidigare det latinska namnet Anemone Hepatica. Det kommer från en grekisk berättelse om gudinnan Afrodite som sörjde som älskade Adonis död. Hon hällde gudomlig nektar över hans blod och de nya blommorna anemoner växte upp på platsen.

Nu har man dock kommit fram till att Blåsippan egentligen inte har så mycket gemensamt med andra sippor och namnet Anemone har tagits bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.