I det avsnittet i vårt arbete om ”förr i tiden” eller ”att vara barn för 100 år sedan” som handlade om husmor och pigan var det kul att dels följa Emil i Lönnebergas mamma Alma och pigan Lina i deras arbete, dels följa Madickens mamma och deras piga Agda, för att se skillnaden på livet på landet och i en rikemansfamilj i stan.
I slutändan blev det ändå mamma Alma och pigan Lina som fick visa kvinnornas liv. Spännande att titta på vilka grönsaker och frukter som fanns på gården och vilka djur som fanns. Hur dessa sköttes och vilken mat som kommer från dessa.

Vi brukade alltid prova att göra smör genom att vispa grädde för länge och salta lite.


Det går också att göra egen färskost med naturell yoghurt och örter som ska filtreras genom ett melittafilter.
Jag lät eleverna fundera på vilken mat som fanns förr i tiden och vilken mat som är ny för oss.

I boken ”Pelles nya kläder” av Elsa Beskow kan eleverna få följa hur ull spinns till tråd, vävs till tyg och sys till kläder.

Här tycker jag att det passar att prata om olika slags tyger. Vi brukade titta på tvättlapparna i elevernas kläder och prata om varifrån de olika materialen kommer. Vilka material som är naturmaterial och vilka som är syntetiska. Vi tittade också närmare på hur vi odlar bomull och lin och ullen som kommer fåren.

Något som går att göra i klassrummet är att tova ull. En enkel uppgift kan vara att tova små röda bollar, en liten grön kolv och sedan trä upp dessa på en grön garnbit.

I boken om barnen i Bullerbyn går Lisa och Anna till handelsboden. Vi roade oss med att jämföra lite olika priser.
