Mumier…

Mumier är ju alltid spännande! En mumie är en död kropp som bevarats under lång tid. De mest kända mumierna skulle jag väl tro kommer från det gamla Egypten. Där var det rika människor, som efter att de dött, blev insmorda i oljor och lindade i tyg, för att se så vackra ut som det bara var möjligt, och så länge som möjligt, i dödsriket.

Men det finns även andra människor som har blivit mumier efter sin död, bara för att de har blivit liggande i något, som har bevarat deras kropp. Det kan vara is eller torv. Så har vi också historien om Mats. Den ska du få höra nu!

Det hela började i mars 1677. Margareta Olsdotter är otröstlig. Hennes fästman, den store, vackre, gruvdrängen Mats Israelsson är spårlöst försvunnen. Hon undrar naturligtvis varför hon har blivit övergiven. Länge ska hon gå undra, vart han blivit av!

1719 upptäcktes en död man i Falu gruva. Det var i det gamla Mårdskinnsschaktet, som skulle röjas upp i jakten på nya kopparfyndigheter.

Kopparkis

Men det hela var så konstigt! Det var kroppen efter en ung, vacker man i 20-års åldern som hade hittats, men ingen med den beskrivningen var saknad.

Ett flertal kvinnor påstod att mannen var deras fästman, för att få ut änkepension, men det var lögn alltihop.

För, en dag fick gamla Margareta Oldotter se den omtalade gruvdrängen. Döm om hennes förvåning när hon fick se sin vackre Mats ligga där i bästa söndagskostymen och snuset i fickan. Först var det ingen som trodde på henne.

Men så visade sig att kopparvitriolen i gruvan hade bevarat Mats kropp precis som den såg ut den där marsdagen för 42 år sedan.

När kroppen sedan kom upp i luftens syre stelnade den och blev som trä, som sakta skulle börja förmultna.

Mats hade nog tagit någon kompis skift för att vara snäll, och gått ner i gruvan för att tända den stora tillmakningselden som skulle spräcka berget, när han förolyckades.

Mats kropp ställdes ut till allmän beskådan tills den inte klarade mer utan började falla sönder. Då begravdes den först i kyrkan, och till sist på kyrkogården. Å där finns den än idag!

På bilden kan man så här i halloween-tider göra en egen mumielykta.

Till detta behövs:

En barnmatsburk

Gipslindor

Vatten och ögon. Och så förstås ett värmeljus…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.