Krogsfallsgården

I trädgårdsföreningen i Linköping ligger parstugan Krogsfallsstugan. Den låg ursprungligen i Västra Eneby socken men flyttades 1913, då den köptes av Östergötlands museum.

1744 säljer kapten Carl Durietz Krogsfall till frälse befallningsmannen Magnus Rulander för 1200 daler kopparmynt. Köparen ska också erlägga 72 daler kopparmynt årligen i ränta.

Ikväll ska mina pojkar på en skräckmaskerad i denna byggnad och jag har fått förfrågan att ta reda på om det kan tänkas finnas några spöken på gården och berätta om dessa. En given utmaning…

Först en titt på det där med spöken. Det finns ju lite olika sorters spöken..

Gengångare – blir en människa som dött på ett olyckligt eller våldsamt sätt. Dessa spöken har oftast en uppgift som de måste lösa innan de kan få ro i sin grav. Det kan vara en skuld som de måste betala, något de måste berätta, ett mord som måste klaras upp eller att deras gård inte längre tas om hand som den borde. Gengångaren kommer tillbaka till den plats där de levt tidigare.

Myling – är ett spöke av ett barn som dött på ett oförklarligt sätt. Oftast är det spädbarn, men kan också vara lite större barn. Ofta är det mamman som är skyldig till barnets död. Mylingen sjunger ofta för att avslöja brottet. Kommer ni ihåg Lina, pigan hos Emil i Lönneberga. Hon var sjukt rädd för mylingar och det var man förr i tiden.

Gast – är en människa som har drunknat och kroppen aldrig återfunnits. Gastarna kan färdas långa sträckor och försöker berätta för alla runt omkring var kroppen finns. Först när kroppen hittas kan de få ro. Ni vet Pippi Långstrump sjunger ju om dem..femton gastar på död mans kista…

Poltergeist – är ett bullrigt spöke som för mycket oväsen, som flyttar på möbler och härjar i största allmänhet.

Nattramnar – är självdödare eller döda odöpta barn. De kom på natten i fågelgestalt. Oftast som korpar. De flyger alltid från väster till öster. Ramn är ett gammalt namn för korp.

Lyktgubbe/Irrbloss – var själen från en död människa som troddes vakta massa pengar. Dessa var troligtvis stulna eller i vilket fall fådda på ett ohederligt sätt. (Idag vet man att irrbloss är sumpgas som självantänder.)

Då är frågan vilka människor som har koppling till gården, och om några av dessa kan tänkas spöka…

Å jag kan säga att det är högst troligt att det finns flera spöken här!

Jag har ju tidigare nämnt Magnus Rulander som köpte Krogsfall. Hans son Jakob var gift med Sara Isaksdotter. Hennes förfäder hade bott i Krogsfall tidigare.

En av dem hette Elisabet Jakobsdotter. Hennes pappa är sannolikt ett av spökena här, en gengångare. Han hette Jakob Birgersson (och är för övrigt en släkting till mig, vilket gör det hela ännu mer spännande). Jakob och hans bror Per var ungefär lika gamla och gjorde många saker tillsammans. 1656 är de i Bjerkeryd för att jaga. De bestämmer sig för att gå åt varsitt håll. Så får Jakob syn på något som rör sig bland träden, höjer sin bössa och trycker av… Skriket som hörs går genom ben och märg. Skottet har träffat brodern och hans liv går inte att rädda. Jakob lär ju ha en del att jobba på innan han kan få vila i frid.

Längre fram i Elisabets släkt finns i början på 1900-talet en familj som troligen inte heller har fått ro i sin grav. Anders Johan Andersson och hans hustru Alfrida Konstantina Brogren har fått tillåtelse att tillsammans med sina barn Sigrid, Ingeborg, Ebba, Sigvard och Ellis utvandra till Norra Amerika. Den 10 april steg de ombord på ett alldeles sprillans nytt fantastiskt fartyg som ska ta dem över Atlanten från Southampton i England till New York. Deras hytt låg långt ner i båten någonstans i aktern. Deras resa skulle bara bli fem dagar lång innan denna osänkbara båt kolliderade med ett isberg och sjönk. Vet ni vilken båt jag pratar om? Just det, Titanic!

Ingen av familjens kroppar hittades och har därför aldrig begravts. Å vad hände med människor som drunknat och inte fått begravas? Ja, just det, de blir gastar. Sannolikt kommer de tillbaka för att berätta var de är. Vi får lyssna efter deras skrik.

Finns här några mylingar då? Jo, det tror jag faktiskt att det gör. 1858 finns min farfars mormors moster Sara Sofia Brusell här på gården med sin familj. Maken som hette Anders Peter och barnen Anna Lovisa som är sju år, Anders Gustaf som är tre år och lilla Jacob Gottfrid som är alldeles nyfödd. Men på sommaren detta år händer det något och med bara någon månads mellanrum dör alla tre barnen. Är inte det superskumt, så säg! Jag är övertygad om att det finns tre mylingar här på gården. Vi får väl se om vi kan få höra dem sjunga.

Om man har riktig otur kan man bli gastkramad. Spöken försvinner ju in på dolda platser under natten, men ibland händer det att de bli kvar i tex skogen. De är då osynliga för människors ögon och risken är att man kliver rakt in i spöket. Skulle det hända blir man aldrig sig själv igen. Lille Carl Gustaf Wäsenberg var bara två-och-ett-halvt år gammal när han villade bort sig i skogen. Hela natten snubblade han runt i skogen. När han hittades dagen därpå gick det bara att känna igen honom till utseendet. Han blev aldrig sig själv igen. Han var snäll men alldeles tokig. Varje söndag berättas det att han stod i kyrkan med högtidlig min och med glasögonen på näsan och sjöng med i psalmerna med psalmboken upp-och-ner.

Men det mäktigaste spöket är nog Magnus själv. När den här gården flyttades hit tog man först väldigt bra hand om den, men sen.. ojojoj sen fick den förfalla. Den glömdes liksom bort. Å det är det värsta spöken vet! Som tur var har Östergötlands museum som äger gården nu tagit sig i kragen om börjat ta hand om husen, så kanske kan Magnus Rulander äntligen få frid i sin grav.

Hur vet vi då att det finns spöken här. Jo, det kan bli kallt, komma ett plötsligt vinddrag, olika oförklarliga ljud eller ljus eller kanske någon märklig doft.

Vet ni hur man ska skydda sig mot spöken? Man kan ha en bibel till hands, en präst funkar kanske också, ett kors om halsen eller så kan man kissa i sin västra sko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.