Bland fladdermöss, vampyrer och läderlappar…

Fladdermöss är näst efter gnagare den artrikaste däggdjursgruppen på jorden. Det finns mer än 1000 olika arter och alla kan flyga. Det äldsta fossilet hittades i Klippiga bergen och är 52 miljoner år gammalt.

Fladdermöss äter till största delen insekter. Sedan finns det faktiskt tre arter som tillhör vampyrsläktet som äter blod – på riktigt! De lever i Latinamerika. Fladdermöss använder ekolokalisering när de flyger. Det betyder att de skickar ut ljud och när ljudet studsar tillbaka till dem kan de avgöra hur långt bort ett föremål är. Fladdermössen är aktiva i skymningen och på natten.

I Sverige har man hittat 19 olika arter av fladdermöss och alla tillhör familjen läderlappar. Fladdermusen är fridlyst, det betyder att man inte får döda en fladdermus.

I gammal folktro var fladdermusens häxans husdjur. Men de var även kända för att de tur. Kung Gustav II Adolf hade en bild på en fladdermus på sin pistol för att skjuta bättre. Fladdermusen kunde också skydda vapnet mot trolldom.

En väldigt känd fladdermus är den som serietidningsförlaget DC Comics skapade 1939. Bruce Wayne är en man utan superkrafter vilket är ovanligt i seriesammanhang. Hans krafter finns inbyggda i hans fordon och dräkt. Däremot har han ett ovanligt högt IQ. Han är en lysande strateg, vetenskapsman och detektiv. Han bekämpar brottslighet i Gotham City. Hans svenska namn var läderlappen och på engelska är han Batman.

Sedan har vi ju alltid vampyrerna från sagans värld. Det finns många olika berättelser om dem och inget är väl egentligen rätt eller fel. Många av vampyrens egenskaper kommer från berättelsen om greve Dracula från Transsylvanien.

Det berättas om vampyrer att de är i det närmaste odödliga, att de måste ha blod, att de inte har någon spegelbild, avskyr vitlök och biblar och sover i kistor. De är otroligt bleka och har huggtänder.

Nu till Halloween får vampyrerna vara med bland alla väsen som vaknar till liv. På bildlektionen kan eleverna få göra fönsterdekorationer eller upp-och-ner-hängande fladdermöss…

Till fönsterdekorationerna behövs silkespapper och svart papper. Det här blir också en övning i symmetri. Det är lättare att vika pappret dubbelt.

Till de hängande fladdermössen behövs en toarulle, svart flaskfärg, svart och vitt papper, piprensare och ögon…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.