Det är något visst med trollsländor…

Så här i Halloweentider kan vi ju titta närmare på djur med magiska väsen i sitt namn. Vad passar då bättre än trollsländan.

Trollsländan tillhör insekterna och undergruppen bevingade insekter. De har funnits otroligt länge. Det finns fossil som är 300 miljoner år gamla!

Trollsländans livscykel är ägg som kläcks till nymfer som utvecklas till imago (alltså fulländad) trollslända. De hoppar över puppstadiet som ju fjärilen har.

Trollsländan är ju en insekt och har en tredelad kropp med huvud, mellankropp och bakkropp. De har både fasettögon och tre små punktögon. De har korta antenner.

Trollsländor är skickliga flygare som äter myggor och flugor. De hjälper odlare att hålla ordning på skadedjur. Det vet vi idag! Men så trodde man inte alltid förr…

Det svenska namnet kommer troligen av att man förr trodde att trollsländor var trollens spinnverktyg. Trollsländorna trodde man kunde sticka ut ögonen eller rent av sy ihop ögonlocken på sovande människor.

En annan gammal folktro var att trollsländorna var djävulens våg, Skams besman, där Skam var ett av djävulens namn. Hans namn var så farligt att man inte vågade säga det. Precis som i Harry Potter där ingen törs säga Voldemorts namn utan istället säger ”ni-vet-vem” eller ”han-som-inte-får-nämnas-vid-namn”. Besman är en gammal våg.

När en trollslända flög över människor eller djur vägdes deras själ för att djävulen skulle komma och ta den. Det betydde alltså stor olycka!

Tur att vi vet idag att det inte är så!

Trollsländor är ju fantastiskt vackra och eleverna kan enkelt få pyssla egna med hjälp av pinnar, lönn-näsor, lim, färg och glitter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.