Brottsplats – nyckelkopior

Ja, det där med nycklar är ju spännande. Med dagens moderna teknik är det faktiskt ingen konst alls att kopiera en nyckel. Allt du behöver är en bild på en nyckel i naturlig storlek och en 3D-skrivare. Kan vara bra att tänka på!

Hur är det då i vår historia? Kan det vara någon av de misstänkta som har haft möjlighet att fotografera av Mariannes nyckel och göra en kopia av den? Eller finns det någon som kan avskrivas som misstänkt? Finns det någon som inte kan ha kopierat nyckeln? Ibland kan ju polisen ha hjälp av att få reda på vilka som inte kan ha utfört brottet.

KIOSKMYSTERIET

Klockan kvart i nio på lördagsmorgonen kommer kioskägaren Marianne Fazer för att öppna sin kiosk för dagen. Hon ser direkt att något är på tok. Dörren till kiosken står på glänt, men låset verkar vara helt. Där inne är allt i oordning. Hon ringer polisen på telefonnummer 112. Hon berättar vad hon heter, var hon är och vad som har hänt. De ber henne vänta utanför och polisen kommer sedan snabbt till platsen.

Inne i kiosken kan polisen säkra ett flertal spår…

1. På kassaskrinet finns flera tydliga fingeravtryck.

2. På golvet ligger en kvarglömd sedel, som det är något skumt med.

3. På sedel finns ett meddelande skrivet.

4. På sedeln finns också fingeravtryck.

5. Precis utanför dörren ligger en urdrucken colaburk.

6. I leran finns ett tydligt fotspår.


Kassaapparaten, där veckans insamlade pengar låg, är tomt, så tjuven har kommit över en större summa pengar.
Marianne lämnade alltid in veckans kassa till banken efter stängning på fredagen, men just den här fredagen blev hon försenad, så banken hade stängt.

Vattenkranen i kiosken hade gått sönder, så Rör-Kalle rörmokare fick komma och laga den. Parkarbetare Påtar-Olle kom förbi och pratade med Marianne och undrade varför hon inte gått hem. Likadant med taxichaufför Rally-Märta. I parken på en bänk satt också den specielle mannen som av alla kallades Rövar-Harry och vinkade till Marianne när hon gick hem. Dessa fyra personer var de enda som visste att det fanns pengar i kiosken just den här fredagskvällen.

Om du är nyfiken på hur ett lås fungerar finns ett underbart program av Eva Funck. Det heter just Evas funkarprogram och i ett av avsnitten visar hon hur ett lås fungerar. Film och skola har ett samarbete med Swedish Film och där finns alla avsnitt. Tyvärr vet jag inte hur det fungerar med inlogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.