Drakudden

Tänk, här går jag omkring och letar efter spännande platser runt omkring och så har jag missat den som ligger allra närmast.

Häromkvällen hittade jag en gammal bok av Anton Ridderstad med titeln Fornsägner och kulturbilder från Östergötland. Det är den sista delen i en svit om Östergötland. Anton Ridderstad var den som grundade Östergötlands länsmuseum. Så det han säger måste ju på alla sätt och vis vara sanning, eller hur!

Å, där i den boken finns ett avsnitt som handlar om skatter och drakar. Ja, ni förstår ju att detta blir spännande.

På många platser i Östergötland finns dolda skatter som vaktas av någon form av väktare. På kvällarna eller nätterna kan man på dessa platser se ett ljussken som avslöjar vilken typ av skatt som finns där. Är skenet gult är skatten av guld, är skenet vitt är det en silverskatt och är skenet blått är det något annan metall.

Hemma i byn där jag bor finns en plats på kartan som benämns ”Drakudden”. Här berättas det att under en hög av block och sten ligger en guldvagn begravd. Platsen vaktas av en drake.

Nu finns det ett och annat som ni behöver veta om de svenska drakarna. I svensk folktro kunde draken förvandla sig till vad den ville, och om någon var ute efter dess stora skatter kunde den nya skepnaden var mycket skrattretade. Varför? Jo, det ska ni strax bli varse! Drakarna brukade inte ha vingar, men kunde flyga ändå. Då såg det ut som ett gyllene band som strök över himlavalvet. Drakarna och djävulen ansågs vara en och samma, så skatten vaktades av Den onde själv.

Jamen då så, bara att ge sig ut på skattjakt. Bästa dagarna för detta är torsdagar eller söndagar. Ja, allra bäst är skärtorsdagen eller Kristi Himmelsfärd som ju är torsdagar. Å så midsommar förstås. Vid midsommartid är allt magiskt extra nära människorna.

Men så finns det ju en liten hake, eller en ganska stor hake…det gäller att vara alldeles tyst under skattjakten. Inte ett ord får yppas, du får inte skratta, dra efter andan eller jubla för då försvinner skatten ner i jorden igen.

Det här använder sig draken av. Den förvandlar sig till något som gör en full i skratt…en höna som drar ett hölass till exempel. Eller så gör draken en illusion att ditt hus står i lågor. Då måste man ju springa därifrån för att se efter.

Om du däremot klarar allt det där, ja då kan skatten bli din. Skatten vid Drakudden? Den finns kvar så vitt jag vet!

Liknande skatter finns även på andra platser i Östergötland. Exempelvis vid tillbedjarstenen vid torpet Hammaren i Högby, Gullbergshögen mellan Pålstorp och en av Berggårdarna i Vreta Kloster, Ivarsberget i Gårdeby, Österby gruva i Hällestad eller Nysätershagen i Skärkind.

Påminner bara så här till sist om att det är strängeligen förbjudet att röra dessa platser då de ofta är historiska fornminnen. Stensättningar från bronsålder, järnålder eller kanske till och med stenålder. Men berätta historier, det kan man göra…

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.