Brottsplats – fotspår

När polisen kommer till ett brott är det en kriminaltekniker som har i uppdrag att säkra olika spår på brottsplatsen. Fotspår kan vara ett sådant spår. Ett skoavtryck kan vara unikt i sitt avtryck. Det är också möjligt att se vilken skostorlek den misstänkte har.

Kriminalteknikern tittar också på hur djupt spåret är för det kan berätta hur tung personen är.

I Storbritannien har forskare arbetat med att ta fram en metod för att kunna tala om hur den misstänkte går och belastar sina fötter genom fotavtrycket.

KIOSKMYSTERIET

Klockan kvart i nio på lördagsmorgonen kommer kioskägaren Marianne Fazer för att öppna sin kiosk för dagen. Hon ser direkt att något är på tok. Dörren till kiosken står på glänt, men låset verkar vara helt. Där inne är allt i oordning. Hon ringer polisen på telefonnummer 112. Hon berättar vad hon heter, var hon är och vad som har hänt. De ber henne vänta utanför och polisen kommer sedan snabbt till platsen.

Inne i kiosken kan polisen säkra ett flertal spår…

1. På kassaskrinet finns flera tydliga fingeravtryck.

2. På golvet ligger en kvarglömd sedel, som det är något skumt med.

3. På sedel finns ett meddelande skrivet.

4. På sedeln finns också fingeravtryck.

5. Precis utanför dörren ligger en urdrucken colaburk.

6. I leran finns ett tydligt fotspår.


Kassaapparaten, där veckans insamlade pengar låg, är tomt, så tjuven har kommit över en större summa pengar.
Marianne lämnade alltid in veckans kassa till banken efter stängning på fredagen, men just den här fredagen blev hon försenad, så banken hade stängt.

Vattenkranen i kiosken hade gått sönder, så Rör-Kalle rörmokare fick komma och laga den. Parkarbetare Påtar-Olle kom förbi och pratade med Marianne och undrade varför hon inte gått hem. Likadant med taxichaufför Rally-Märta. I parken på en bänk satt också den specielle mannen som av alla kallades Rövar-Harry och vinkade till Marianne när hon gick hem. Dessa fyra personer var de enda som visste att det fanns pengar i kiosken just den här fredagskvällen.


Vi tar tag i det där med skoavtrycket. Samla ihop fyra skor i olika storlekar. Två av skorna kan få ha samma storlek men olika mönster. Gör ett ordentligt avtryck av en sko. Ge eleverna i uppdrag att mäta avtrycket och jämföra mönstret med de misstänktes skor.

Här och här finns uppgifter från NCM som handlar om skostorlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.