Förr i tiden – lekar

Pieter Brueghel den äldre föddes någonstans mellan 1525 och 1530 i Breda, i nuvarande Nederländerna. Han dog i september 1569 i Bryssel. Han blev alltså inte särskilt gammal, men hann under sitt korta liv producera många fantastiska målningar. Hans målningar är detaljrika och otroligt spännande att studera.

Han har exempelvis gjort en tavla som heter Nederländska ordspråk, från 1559, som är alldeles fantastisk. I tavlan har tavelforskare hittat över 100 ordspråk och talesätt, vilket jag tycker är alldeles fantastiskt finurligt och allmänbildande.

Om du någon gång skulle tvivla på om barn har lekt förr i tiden så kan det vara idé att studera den här tavlan av Brueghel som heter Barnlek, från 1560.

Tänk så många roliga lekar och det fanns redan på 1500-talet, dragkamp, hoppa bock, tunnband, guldstol, styltor och visst ser det ut som Bro, bro, breja ute på högra sidan. I Sverige är Bro, bro, breja känt sedan 1600-talet.

Tips på fler gamla lekar är Tji och tre, Tipp och Fillipin.

Tji och tre
Två deltagare tar tre nötter var (exempelvis hasselnötter) och håller händerna med nötterna bakom ryggen. Nu väljs hur många nötter man vill ha i ena handen, 1, 2, 3 eller tji – ingen. Båda håller fram ena handen utan att visa nötterna och turas om att gissa hur många nötter ni har tillsammans. Man får inte gissa samma antal. Den som gissar rätt får ta bort en nöt. Den som först får slut på nötter vinner.

Tipp

Rita ett ansikte eller ett djur på ett papper. I ögon, näsa, mun, öron, hår lägger man russin.
Ledaren talar om hur många russin som lagts ut. Ett av barnen går ut medan de övriga kommer överens om vilket russin som är ”tipp”.
När barnet kommer tillbaka börjar denne plocka åt sig av russinen en efter en medan alla räknar högt. När ”tipp-russinet” plockas ropar alla ”tipp”, vilket innebär att russinplockningen är slut för denna gången.
Ett nytt barn går ut och nya russin läggs ut.

Filipin
Bland de blandade nötterna i skålen brukar det finnas krakmandlar, och om man har tur hittar man en med två nötkärnor i. Då kan man nämligen spela filipin! Då ger man den ena nöten till någon och äter upp den andra själv. Man bestämmer en dag och en tid, t ex ”på lördag klockan två” och vad man vad man ska spela om. En frukost på sängen? En glass? Sista knäcken? Den som först säger ”Filipin” till den andra på rätt dag och rätt tid har vunnit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.