Brottsplats – fingeravtryck

Nationellt forensiskt centrum eller NFC som det kallas har sitt huvudkontor i Linköping. Det är en avdelning inom polisen som arbetar med kriminalteknik. En kriminaltekniker arbetar med att undersöka de spår som finns på en brottsplats. Det kan vara dna, fingeravtryck, blod, skoavtryck, meddelanden eller kulor från en pistol. Allt för att till slut kunna sätta dit den skyldige.

På Fenomenmagasinet i Gamla Linköping har det byggts upp en fiktiv brottsplats där alla besökare har i uppgift att hjälpa ”Revolver-Harry” att sätta dit en skurk. Många av dessa olika spår kan man lika gärna arbeta med i ett klassrum. ”Revolver-Harry” eller Harry Söderholm som han egentligen hette var Statens kriminaltekniska anstalts (SKA) förste föreståndare. Å, SKA var föregångare till SKL (statens kriminaltekniska laboratorium) som var föregångare till NFC.

Första brottsplatsundersökningen får handla om fingeravtryck. Varje människa har individuella, unika fingeravtryck. Henry Fauld uppmärksammade att en människas fingeravtryck inte förändras med åren och Francis Galton hittade ett sätt att se skillnad på olika avtryck.

1893 döms Francisca Rojas för mord med hjälp av denna nya teknik. Hennes fingeravtryck hittades på brottsplatsen.

I Sverige börjar man 1906 upprätta ett register med fingeravtryck. I det registret hamnar brottslingen Frans Oskar Roos.

1907 hittas en säck i Klara sjö i Stockholm. Säcken innehåller en kropp av en okänd man. Men han förblir inte okänd särskilt länge. När man jämför hans fingeravtryck med registret får man nämligen en träff. Den döde mannen är Frans Oscar Roos. Han blir den förste som kan identifieras tack vare detta register.

Det dröjer dock till den 16 augusti 1912 innan någon döms i Sverige tack vare eller på grund av, det beror på vilken sida man står på, att fingeravtrycken på den skyldige kan kopplas till brottsplatsen.

Nu till klassrummets brottsplats… Här är det ju förvisso bara fantasin som sätter gränser och hur gamla eleverna är. Men jag tänker mig ett inbrott i en kiosk…

KIOSKMYSTERIET

Klockan kvart i nio på lördagsmorgonen kommer kioskägaren Marianne Fazer för att öppna sin kiosk för dagen. Hon ser direkt att något är på tok. Dörren till kiosken står på glänt, men låset verkar vara helt. Där inne är allt i oordning. Hon ringer polisen på telefonnummer 112. Hon berättar vad hon heter, var hon är och vad som har hänt. De ber henne vänta utanför och polisen kommer sedan snabbt till platsen.

Inne i kiosken kan polisen säkra ett flertal spår…

1. På kassaskrinet finns flera tydliga fingeravtryck.

2. På golvet ligger en kvarglömd sedel, som det är något skumt med.

3. På sedel finns ett meddelande skrivet.

4. På sedeln finns också fingeravtryck.

5. Precis utanför dörren ligger en urdrucken colaburk.

6. I leran finns ett tydligt fotspår.

Kassaapparaten, där veckans insamlade pengar låg, är tomt, så tjuven har kommit över en större summa pengar.

Marianne lämnade alltid in veckans kassa till banken efter stängning på fredagen, men just den här fredagen blev hon försenad, så banken hade stängt.

Vattenkranen i kiosken hade gått sönder, så Rör-Kalle rörmokare fick komma och laga den. Parkarbetare Påtar-Olle kom förbi och pratade med Marianne och undrade varför hon inte gått hem. Likadant med taxichaufför Rally-Märta. I parken på en bänk satt också den specielle mannen som av alla kallades Rövar-Harry och vinkade till Marianne när hon gick hem. Dessa fyra personer var de enda som visste att det fanns pengar i kiosken just den här fredagskvällen.

Det är dags för polisen att börja jobba och ni får hjälpa till. Först får Marianne Fazer lämna sina fingeravtryck. Sedan är det samma för Rör-Kalle, Påtar-Olle, Rally-Märta och Rövar-Harry. Nu uppstår ett litet problem när polisen råkar blanda ihop lapparna. Lapparna märks istället 1-5…

Kan ni se vilka fingeravtryck som finns på kassaskrinet? Ett av dem är ju Mariannes och det går ju också att plocka bort när polisen får ta hennes avtryck igen och det andra är tjuvens…

Här får ni samla ihop lite fingeravtryck från olika kollegor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.