Sagan om Förgätmigej

Förgätmigej är den lilla blomman som Gud glömde.

I bibeln berättas det att Gud skapade världen på sex dagar. Den sjunde vilade han. Den första dagen skapade han ljus och mörker. Den andra dagen jorden och himmelen. Tredje dagen alla träd och växter.

I sagorna berättas det att alla växter och alla träd fick sina namn, väl valda. Men en liten blomma tittade skyggt på Gud och viskade: ”Glöm inte mig” eller egentligen ”Förgät mig ej” som betyder samma sak.

Gud tittade på den vackra lilla blomman och sa: ”Precis det ska vara ditt namn, Förgötmigej.

Ja, å så heter hon faktiskt på många av världens språk. Eftersom Gud hade glömt den lilla blomman gjorde han den till en av de vackraste och dessutom nyttig.

Det är spännande att titta på Förgätmigej genom lupp. Då ser man verkligen hur vacker den är.

Förr i tiden använde man Förgätmigej för att bota vårtrötthet och ögoninflammationer. Den är dessutom stärkande. Och på riktigt är de yttersta grenspetsarna rika på kaliumsalter, vilket vi människor ofta har en brist på. Plockar du blommorna och äter dem får du i dig de nyttiga ämnena.

I en saga från Persien berättas om en ängel som blev förälskad i en vacker, dödlig kvinna från jorden. Som straff blev han förvisad ur Paradiset och var tvungen att plantera Förgätmigej i alla jordens hörn innan han fick återvända till Paradiset. Han fick också ta med sin älskade som nu också blivit odödlig.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.