Adventskalender

Nu är årets julkalender på TV ”Storm på lugna gatan” i full gång. Men hur länge har TV-kandendern funnits? Å, varför började man göra adventskalendrar överhuvudtaget?

Ja, det hela började i en tysk familj på 1880-talet. En mamma ville göra längtan till jul lite lättare än för sin fyraårige son Gerhard. Hon bakade kakor, 24 stycken.

Dessa kakor la hon sedan i en färgglad kartong. Lille Gerhard fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.

När Gerhard Lang sedan blev vuxen, blev han delägare i ett tryckeri. Han mindes då sin barndoms kakkalender. Det inspirerade honom till att i början av 1900-talet ge ut den första tryckta adventskalendern. Den kalendern bestod av två blad, varav det ena hade tjugofyra julmotiv. Dessa klipptes ut efter hand och fästes på det andra bladet.

Succén blev oväntat stor och på 1920-talet skapade Gerard Lang en ny variant med öppningsbara luckor med en blid bakom luckan.

Han tillverkade också tredimensionella kalendrar där man kunde ställa små saker bakom luckorna.

Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund. Idén kom från deras ledare Henny Mörner. Hennes barn hade fått en adventskalender av tyska släktingar. Elsa Beskow fick först erbjudandet att rita kalendern, men hon hade inte tid så hon föreslog istället Aina MasOlle Stenberg som också var en känd sagoboksillustratör och vykortsmålare. Adventskalendern fick namnet Barnens adventskalender och trycktes första året i 10 000 exemplar. Den hade 24 luckor som barnen kunde öppna. Motivet var MasOlles gård Siljansnäs i Dalarna med ett antal tomtenissar som utförde olika sysslor på gården.

Adventskalendrarna blev mycket populära och Aina MasOlle ritade dem ända fram till 1964. Då var hon 80 år.

Adventskalendern i Sveriges Television började sändas 1960. Den första hette Titteliture med ett manus av Gösta Knutsson. Bara två stycken har visats i repris nämligen Teskedsgumman, som visades första gången 1967, och Trolltider, som visades första gången 1979. 1999 röstades Mysteriet på Greveholm från 1996 tätt följd av Sunes Jul 1991. Men det har varit många fantastiska julkalendrar efter 1999, eller vad sägs om Pelle Svanslös, Dieselråtter och sjömansmöss, Lasse-Majas detektivbyrå, Tjuvarnas jul, Barna Hedenhös eller Selmas saga. En del finns också att titta på i SVT:s Öppet Arkiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.