Twas the night before Christmas…

Om man, som jag, ibland kring jul frossar i julfilmer, slås man av att de i nästan varje film citerar en speciell dikt på vers. Den börjar ”twas the night before christmas” och den slutar ”happy christmas to all, and to all a good night”.

Den dikten kan ju vara en bra utgångspunkt för en engelsklektion, men jag upptäckte att den också kan vara perfekt för en musiklektion. Disney har gjort en mängd små tecknade musikfilmer som kallas Silly Symphony. En av dem bär just namnet ”The night before christmas”.

I den här 8 minuters tecknade filmen finns den första versen i den här dikten och den sista. Resten av verserna spelas av de tecknade figurerna. 

”Twas the night before Christmas, when all through the house,

not a creature was stirring, not even a mouse.

The stockings were hung by the chimney with care,

in hopes that St Nicholas soon would be there.


He sprang to his sleigh, to his team gave a whistle,

and away they all flew like a down of a thistle,

but I heard him exclaim, ere he drove out of sight,

HAPPY CHRISTMAS TO ALL, AND TO ALL A GOOD NIGHT.”

Här finns finns stor igenkänning med sekvensen ur ”Kalle och hans vänner” på julafton. Vill man skulle man kunna göra en jämförelse med ett venn-diagram.

Den här dikten spelar roll på många sätt och den är dessutom superspännande på sitt sätt.

Första gången man kunde läsa den var i tidning i New York den 23 december 1823. Men det stod inget om vem som hade skrivit dikten. Författaren var anonym. 

Däremot lade dikten grunden för hur barn idag tänker sig jultomten, hur han ser ut, att han kommer på natten med leksaker, att han kommer genom skorstenen, att han åker med en släde och det var faktiskt också den här dikten som namngav alla tomtens renar.

Två personer hävdade sedan att de hade skrivit dikten, Henry Livingstone Jr och Clement Clarke Moore. Det skulle visa sig vara den senare som faktiskt var författaren. Först hette dikten ”A visit from St. Nicholas”. Clement hade skrivit dikten till sina egna barn och det var en vän till honom som gav den tidningen för att trycka den där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.