Blåtand / Bluetooth – varför då?

Blåtand eller Bluetooth är ju en trådlös kommunikation som uppfanns av en professor från Lund, Sven Mattisson, och hans kollega Jaap Haartsen. Uppfinningen namngavs av Jim Kardach från Intel hade läst om en gammal viking vid namn Harald Blåtand som var känd för att ena folk, vilket kommunikation förhoppningsvis gör.

Men, vem var då denne Harald Blåtand?

Han var nog Skandinaviens största härskare. Han var vikingakung och son till Gorm den gamle och Tyra Danebot.
Man vet från historiska källor att han regerade under en lång period. Troligen blev han kung i Danmark redan runt år 940.

harald11

Harald Blåtand var känd för att kunna ena folk och han hade en idé om att hans män skulle slå av sig innan de satte sig att äta för att de skulle få äta i lugn och ro.
Under sin tid som kung enade han Danmark, Norge, Skåne och delar av Polen.

Borgen Trelleborgen i Trelleborg, i Skåne, uppfördes av Harald Blåtand. Skåne tillhörde ju Danmark på den tiden.

Haralds smeknamn ”Blåtand” har diskuterats var det kommer ifrån. Man har länge menat att namnet kommer av att Harald hade blåa/svarta tänder och ständig tandvärk. Idag tror forskarna att namnet kommer av hans vikingasvärd. Ett välsmitt svärd med blånande klinga. Flera namngivna vikingasvärd heter något med ”tand”.

harald8

Han skapade en elitgrupp av vikingar som skulle rycka ut om det blev drabbingar. De kallades för jomsvikingar. Det berättas att de hade en borg, Jomsborg, som var som en hel stad. Det är en legendarisk vikingastad.

Vikingarna trodde ju på de gamla asarna, men Harald blev kristen. Det berättas att en munk berättade om kristendomen och Harald lovade att tro på honom om munken kunde bära ett glödande järn i handen utan att bli skadad. Historien berättar att munken klarade det och Harald blev kristen. Harald lät bygga nordens första domkyrka i Roskilde.

harald5

Harald reste en runsten i den danska staden Jellinge. Runstenens berömda text lyder: ”Harald konung lät göra dessa kummel efter Gorm, fader sin, och efter Tyra, moder sin. Den Harald som vann Danmark alla och Norge och gjorde danerna kristna.”

harald12Harald var gift flera gånger, tror man. Han första hustru hette Tove. Hon lät också resa en runsten över sin mamma. Den lät så här: ”Tofa, Mistivojs dotter, Harald den godes, Gorms sons hustru, lät göra detta minnesmärke efter sin moder”. Harald hade flera barn, men man vet inte om Tove var mamma till dem. Ett känt barn till Harald är Sven Tveskägg, som också blev kung i Danmark, och Tyra, som var gift både med en svensk kungason och en norsk kung.

Harald blev ju kung i många riken och kunde ju inte ha koll på allt. Så i Norge satte han sin fosterson Harald Gråfäll att regera över landet. Harald Gråfäll pappa var Erik Blodyx som var kung i Norge med fick fly därifrån och sedan dödades i England. Eriks fru flydde med sin familj till Danmark och blev väl mottagna av Harald Blåtand. Så väl att Harald tog Harald Gråfäll till sin fosterson. Men när han blev kung vägrade han att betala skatterna från Norge till Harald Blåtand. Blåtand skickade då sin brorson Gull-Harald att döda Harald Gråfäll.

harald2

Det var alltså vikingakungen Harald Blåtand. Å, den här nya uppfinningen fick alltså namnet ”bluetooth”, efter det engelska Blåtand. Logotypen för bluetooth är två runor som sitter ihop. Runorna för H och B, Harald Blåtand.bild-29-e1539354532784.jpg

Logan fick också vara blå eftersom samtliga inblandade företag, Intel, Ericsson, IBM och Nokia hade något blått i sina logotyper.

harald14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.