Alla dessa grottor – Torekulla kyrka

Den här sommaren har handlat om utforskande av grottor. Sist i raden kom vi till Torekulla kyrka utanför Finspång.

2C82EFD6-E685-42D1-940E-4A5DE0E92D06

Vi åkte mot Örebro på väg 51 och strax utanför Finspång, precis innan Sonstorp kommer en avtagsväg till höger. Det finns en skylt men den var inte så lätt att upptäcka. Sedan var det bara att följa skyltningen. Även från parkeringen var det skyltat fram till grottan.

B1788DF3-4293-4AB3-8C97-C1BBD8386C22FA1AC59D-3020-4ED3-9761-E52835A884A24E1A83ED-E6CF-4170-8AEB-0A7FB72F1512

Grottan är en sprickgrotta som bildades unders den senaste istiden för ca 10 000 år sedan. Den är ca 10 m bred och 15 m lång. De kantiga stenblocken som ligger vid grottmynningen är inte flyttblock utan de har smält loss från isens kant och landat just här.

Å, här finns det en sägen att berätta för barnen!

Det var en gång för länge sedan, under sagorna och lägereldarnas tid, en jätte som hette Enekorn. Han bodde här i Torekulla kyrka.

Inne i byn gick ryktet om hur rik jätten var och vilka ofantliga skatter som gömde sig i grottan. Men ingen vågade möta jätten och se efter om ryktet var sant.

En fattig pojke hörde om jättens alla pengar och han tänkte att han nog skulle ta mod till sig att be jätten om ett lån. Han behövde pengar för att kunna lösa ut sina syskon från föräldrarnas gård. Han gick hela vägen till grottan, men när han kom fram blev han så rädd att han började gråta.

Men jätten Enekorn hörde pojken gråt. Han gick ut och frågade vad som stod på. Snörvlande berättade pojken om sitt svåra dilemma. Enekorn hämtade pengar, mycket pengar, inifrån grottan och lånade ut dem till pojken. Men pojken fick lova att lämna tillbaks pengarna så fort han kunde.

Det lovade pojken, som glad till sinnet gick hem igen. Han köpte gården av sina syskon och kämpade för att få ihop pengarna till jätten. Men, fast han var sparsam lyckades han inte spara ihop allt. När hans son ärvde gården av honom fick han lova att vara lika sparsam. Sonen sparade, men inte heller han lyckades spara ihop alla pengar.

Då gick gården i arv till sonsonen och han lyckades tillslut samla ihop alla pengar som behövdes för att betala tillbaka skulden till jätten. Han tog med sig säcken med pengar och gav sig av mot grottan.

När han kom fram hördes en gravlik stämma från berget: ”Enekorn ä dö. Behåll dina pengar.”

Så sonsonen fick behålla alla pengar och nu var han en rik man.

DD0A9C3A-D369-4BA8-AA49-2D459BEBEAD6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.