En dag vid Tåkern

En mysig utflyktsplats är fågelsjön Tåkern i Östergötland.

tåkern25

Det finns ett fantastiskt naturrum med mycket att titta på och lära sig. När jag var där med mina söner för ett tag sedan lät jag, precis som Selma Lagerlöf, Nils Holgersson berätta om Tåkern.

tåkern24

tåkern

I korta drag är Selma Lagerlöfs historia om Tåkern så här:

I Västra Vemmenhög i Skåne bodde en buspojk vid namn Nils Holgersson. Han är inte vidare snäll mot varken människor eller djur. Vid ett tillfälle lyckas han fånga gårdens hustomte i en håv. Tomten blir ond på honom och förvandlar honom till en pyssling. I samma veva bestämmer sig gårdens tamgås Mårten för att följa med vildgässen. Nils försöker stoppa honom, men det leder bara till att Nils också kommer med på vildgässens resa.

tåkern32

Så kommer vildgässen till Tåkern. Å, vid den tiden när Nils reste med vildgässen talade storbönderna runt om sjön om att torrlägga sjön för att få mer åkrar.

tåkern13

Men vad skulle då hända med alla fåglar? Vid sjön fanns också en liten ungand vid namn Jarro. Han hade blivit skadeskjuten av människorna, men fick bo i deras hem och blev vän med sonen i familjen, hunden och katten.

tåkern30

När Jarro tillfrisknat tog människorna med honom tillbaka till sjön, men de släppte honom inte. Nä, han fick vara lockfågel. Det betydde att han skulle locka till sig andra fåglar som människorna kunde skjuta. Oj, vad han skämdes när han förstod människornas plan. Varje gång försökte han ropa till fåglarna att INTE komma nära honom. Men så kom då Nils Holgersson till Tåkern och såg hur ledsen Jarro var. Nils hjälpte Jarro att fly.

tåkern28

Men någon som saknade sin vän, Jarro, var sonen i familjen. Han gav sig ut för att leta. Vid strandkanten hittade han en gammal eka. Problemet var att ekan tog in vatten och hade det inte varit för Nils Holgersson hade nog pojken drunknat. Nu hamnade han säkert på en liten holme istället.

tåkern6

Familjen letade och letade efter sin son, men kunde inte hitta honom. De trodde att han hade drunknat. De började fundera på den där torrläggningen av sjön och kom plötsligt på vad det skulle få för konsekvenser för alla fåglar. Å, där och då ändrade de sin åsikt. Sjön skulle vara kvar! När Nils Holgersson hörde att människorna ändrat sig, lät han familjens hund visa vägen till sonen, som nu hade tröttnat på att leka med vildgässen på holmen och ville hem.

tåkern9

Å, sjön fick vara kvar. Det var väl tur! Det finns så många fåglar att titta på. När vi var där (10 maj) var det mycket änder, gäss, svanar, kärrhök och många, många andra. Så måste man ju lyssna efter rördromen. Den låter som när man blåser i en flaska, eller en dov fartygsvissla.

tåkern31

Vid Tåkern finns också prinsessan Estelles sagostig för de lite mindre barnen.

Kommer man lite senare på sommaren kan man hitta många spännande blommor, bland annat flera orkidéer.

 

tåkern3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.