Vad är egentligen undervisning?

Häromdagen hade jag och min kollega ett sån’t där underbart samtal med vår chef när tankarna fick fritt spelrum och vi fick allihop både en ena och andra ”halleluja-upplevelsen”…

Det började med att vi ställde oss frågan ”vad är undervisning för dig?”. Å, så insåg vi ganska snabbt att det kan betyda så oändligt olika saker för olika personer…

Med min bakgrund i skolvärden är ordet undervisning positivt laddat. Jag tänkte genast på en kollega som jag brukar göra skogsutflykter tillsammans med. Rätt vad det är kan hon stanna och säga: ”Dofta, vad känner du?”. Och jag kan svara att det luftar exempelvis lök… å så ger vi oss in en bit i växtligheten för att titta närmare på vad som doftar…

undervisning

Å visst är det ramslök som doftar så otroligt starkt!

undervisning2

Vid ett annat tillfälle kan hon ge mig ett blad att tugga på och återigen kommer frågan: ”Vad känner du?”. Denna gången kanske det smakar åt anis- eller lakritshållet.

undervisning3

Å, då är det en spansk körvel jag har fått smaka på! Hon har också otaliga gånger fått mig att krypa runt på alla fyra för att leta efter speciella växter. Det här blivit många fantastiska fotografier genom året. Här kommer bara en bråkdel…

Eller att stå vid Tåkerns strandkant och lyssna efter Rördrommens läte. Det som låter som när man blåser i en flaska…

Detta är riktig undervisning för mig; att visa alla världens under för eleverna och ibland mina egna barn! Vad det än handlar om växter, djur, historia, matematik…

Men så när vi satt där runt bordet så gick det upp för mig att det var inte så alla tänkte sig undervisning. För min kollega kändes undervisning mer som att någon överhet visade något för sina undersåtar.

Vi insåg att det har så stor betydelse vilken slags lärare man mött genom åren. Har man mött en lärare med ett brinnande engagemang att få berätta om all spännande kunskap (få förståelse och förtrogenhet) är sannolikheten större att ordet undervisning har en positiv klang. Har man däremot mött en lärare som lagt mer fokus på regler, årtal, alltså faktakunskap är risken större att ordet har en negativ klang.

Det här är ju egentligen ingen nytt. Det har ju John Hattie visat i sin forskning att den skickliga läraren är en framgångsfaktor och det handlar i mångt och mycket om att få eleverna att se sig själva som kompetenta kunskapshämtare (lärare).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.