Luciatåget – en lek i familjen Svensson-typ…

Den här leken är är ärligt snodd från någon lysande pedagog, troligen från lektion.se eller lekarkivet.se, och den är fantastiskt rolig att göra tillsammans med eleverna. Man sätter eleverna på två stolsrader (med 10 av varje) med ryggarna mot varandra. Varje karaktär finns alltså i två uppsättningar. När berättaren nämner en karaktär ska dessa springa ett varv runt stolarna i klockans riktning. När berättaren läser Luciatåg ska således alla springa runt ett varv…

Berättelsen finns också HÄR som powerpoint…

lucia 5

 

Luciatåget

Personer: LUCIA, TÄRNA, STJÄRNGOSSE, TOMTEFLICKA TOMTENISSE, LUSSEKATT, PEPPARKAKA, BAGARE, RENEN RUDOLF

Det var en gång några barn som ville träna in ett LUCIATÅG. Barnen bestämde att de skulle dra lott om vad de skulle vara i LUCIATÅGET. Det blev en flicka som blev LUCIA och en annan flicka som blev TÄRNA. STJÄRNGOSSE fick en av pojkarna vara. De hade också tänkt sig att ha med en TOMTEFLICKA och en TOMTENISSE i LUCIATÅGET.

Vad skulle de hitta på mera? Jo, de kunde ha med en BAGARE som skulle kunna baka både LUSSEKATTER och PEPPARKAKOR som barnen i LUCIATÅGET kunde bjuda på. De tyckte också det skulle vara bra att ha med någon som var RENEN RUDOLF. Han kunde ju dra släden åt TOMTENISSEN och TOMTEFLICKAN.

Varje dag tränade TÄRNAN och STJÄRNGOSSEN för att lära sig sina verser utantill och BAGAREN bakade

Så kom dagen då de skulle fira LUCIA. LUCIATÅGET skulle samlas klockan 7. Alla var på plats utom RENEN RUDOLF. Var kunde han hålla hus?

Plötsligt ropar BAGAREN: Alla mina LUSSEKATTER och PEPPARKAKOR är borta. Vi har inget att bjuda på. Det kan inte bli något LUCIATÅG!

Vi får väl leta sa alla i LUCIATÅGET och så började alla leta. De letade precis överallt och när de nästan hade gett upp hittade de RENEN RUDOLF som hade gömt sig under höet i ladan.  LUCIAN, TÄRNAN, STJÄRNGOSSEN, TOMTEFLICKAN, TOMTENISSEN blev jätteglada. Det blev inte BAGAREN för han förstod varför RENEN RUDOLF hade gömt sig. Det var han som hade tagit och ätit upp alla LUSSEKATTER och PEPPARKAKOR.

RENEN RUDOLF ångrade sig så och skämdes och bad om förlåtelse, men han hade ju varit så hungrig.

Alla i LUCIATÅGET förlät honom och hjälpte BAGAREN att baka nytt så att LUCIAN, TÄRNAN och STJÄRNGOSSEN kunde bjuda på LUSSEKATTER och PEPPARKAKOR, sjunga och läsa verser. En skamsen RENEN RUDOLF drog släden åt TOMTEFLICKAN och TOMTENISSEN så att det till slut blev ett mycket fint LUCIATÅG.

lucia 20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.