Trubadurdiktning…

Dagens inlägg kommer att handla om musikhistoria… Boring! Kanske någon tänker, men det hoppas jag att jag kan ändra på!

Trubadurerna ja, man vet väl inte riktigt med säkerhet när de kom till, men den franske hertigen Vilhelm IX av Akvitanien har kallats den förste trubaduren. Akvitanien var ett land, som nu är en del av Frankrike. Hos Vilhelm IX fanns en grupp sjungande flickor, vilka var ett krigsbyte, som tyder på att trubadurdiktningen är långt äldre än denna tid och inte alls från Akvitanien, men vi startar ändå här!

Vad är då en trubadur? Tja, man kan väl säga att det är någon som framför välskrivna vistexter eller tonsatta dikter på, framför allt, akustisk gitarr eller tidigare var det luta.

Hertig Vilhelm IX:s barnbarn hette Eleonora av Akvitanien och hon älskade trubadurdiktning. Hon var den rikaste och mäktigaste kvinnan under sin livstid. Här kommer historien om henne… (finns såklart som powerpoint HÄR)

robinrobin 2robin 3robin 4robin 5robin 6robin 7robin 8

Å, sedan får man ju följa upp den här lektionen med våra stora svenska trubadurer. Bellman är väl den störste och av den anledningen kräver han nog en egen lektion. Evert Taube bör nämnas, liksom  Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson, Dan Andersson, Allan Edwall m.fl. Här kan man hitta många härliga visor att sjunga.

Allan Edwall kan för all del få en egen lektion, som Paradis-Oskar var han ju faktiskt lite av en trubadur, på sitt sätt, med sitt dragspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.