Röda och vita rosen…

En riktigt skojig lek finns med i exempelvis i boken Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. Den här leken har jag lånat från världens bästa leksida Lekarkivet. Att leka är ju ett fruktansvärt bra sätt att träna socialt samspel. Har man lite extra energi en rast kan det här vara en bra aktivitet. Det kan ju också vara så att man leker i slutet av en lektion för att få röra på sig lite.

Deltagarna delar upp sig i två lag. Ett lag är röda rosen och det andra är vita rosen. Det behövs en sak som ska gömmas, t.ex en fin sten eller något liknande. I Kalle Blomkvist är det ju en sten som från början har tillhört Sixten (tror jag!).

kalle 3

Ett lag, t.ex vita, får börja med att gömma saken på ett listigt ställe. Alla i laget måste veta exakt var den är gömd. Motståndarlaget, röda rosen, står samlat någonstans utom synhåll och väntar medans saken blir gömd. När vita laget är klara ropar de på röda laget som nu ska hitta saken.

För att kunna hitta den lättare kan de fånga en medlem i vita laget. När de fångat någon måste denna personen ge en ledtråd till var saken är gömd. När röda laget fått en ledtråd måste de släppa fången fri. När röda rosen lyckas hitta saken är det deras tur att gömma och bli jagade.

kalle 15

Som förslag finns också en annan variant av leken som går ut på att när man tar fast en från det andra laget så skall den ge 3 ledtrådar till var föremålet finns gömt, men endast 1 av ledtrådarna ska vara sann. På detta sätt blir det lite svårare att hitta föremålet och man kan lura det andra laget att söka på helt fel ställe.

Kan också vara en gradvis ökning av svårighet, tänker jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.