Visst är det häftigt med hemliga språk! Å, det finns en hel uppsjö av olika varianter. Jag brukade faktiskt introducera det här med hemliga språk som ett samarbete mellan svenska och musik.
Inledningen på lektionen, eller kanske snarare lektionerna, blev för det mesta högläsning ur Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist.
I Min nya skattkammare, i den delen som heter Ordriket finns en lagom lång bit från ovan nämnda bok, där Vita rosen använder sig av det eminenta hemliga språket, Rövarspråket. Vita rosen, Anders, Eva-lotta och Kalle, som strider på blodigaste allvar, eller?, mot bästa vännerna Sixten, Benka och Jonte i den Röda rosen om Stormumriken. En helt vanlig, fast ändå en mycket ovanlig, sten som Benka en gång hade hittat.
Å, förutom att återerörva Stormumriken ville de röda även klämma ur de vita nyckeln till de vitas hemliga språk.
Vad har då detta med musik kan man fråga sig? Jo, noterna är ju också ett hemligt språk. Man måste ha nyckeln för att förstå, precis som med rövarspråket.
Här hade jag tejpat upp tomma notrader på golvet med maskeringstejp. Sedan hade jag plastat in fjärdedelsnoter och åttondelsnoter. Jag la ut noterna i notsystemet till exempelvis Bä bä och spelade sedan för barnen vad jag lagt ut.
Efter det tog vi bort noterna och så fick eleverna varsin not att placera ut på golvet. Så spelade jag deras låtar.
Sen är det ju roligt att skriva ner elevernas musik och spara den. Blev den bra kunde man ju alltid använda den att göra en sång av, vid ett senare tillfälle.
Olika hemliga språk finns det förresten gott om i Min skattkammare -Ordriket. Här kan man fortsätta en svensklektion…
To be continued!