Kalle Blomkvist

Visst är det häftigt med hemliga språk! Å, det finns en hel uppsjö av olika varianter. Jag brukade faktiskt introducera det här med hemliga språk som ett samarbete mellan svenska och musik.

Inledningen på lektionen, eller kanske snarare lektionerna, blev för det mesta högläsning ur Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist.

Kalle Blomkvist sommaren 2007

Min nya skattkammare, i den delen som heter Ordriket finns en lagom lång bit från ovan nämnda bok, där Vita rosen använder sig av det eminenta hemliga språket, Rövarspråket. Vita rosen, Anders, Eva-lotta och Kalle, som strider på blodigaste allvar, eller?, mot bästa vännerna Sixten, Benka och Jonte i den Röda rosen om Stormumriken. En helt vanlig, fast ändå en mycket ovanlig, sten som Benka en gång hade hittat.

kalle 3

Å, förutom att återerörva Stormumriken ville de röda även klämma ur de vita nyckeln till de vitas hemliga språk.

Vad har då detta med musik kan man fråga sig? Jo, noterna är ju också ett hemligt språk. Man måste ha nyckeln för att förstå, precis som med rövarspråket.

Här hade jag tejpat upp tomma notrader på golvet med maskeringstejp. Sedan hade jag plastat in fjärdedelsnoter och åttondelsnoter. Jag la ut noterna i notsystemet till exempelvis Bä bä och spelade sedan för barnen vad jag lagt ut.

 

Efter det tog vi bort noterna och så fick eleverna varsin not att placera ut på golvet. Så spelade jag deras låtar.

kalle 12

Sen är det ju roligt att skriva ner elevernas musik och spara den. Blev den bra kunde man ju alltid använda den att göra en sång av, vid ett senare tillfälle.

Olika hemliga språk finns det förresten gott om i Min skattkammare -Ordriket. Här kan man fortsätta en svensklektion…

To be continued!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.