Bokstavslekar

Ibland kommer inspirationen från de mest oväntade håll. Igår höll min äldste son på och snickrade och så kom han för att visa sitt alster…

-Jag har gjort en bokstavssnurra, som jag kan leka med om jag har tråkigt!

bokstavssnurra
Vilket är det första ord du ser? Jag vet, jag har också taskig humor :o)

Med hjälp av farfar hade han sågat till tre hjul och satt en avsågad gängstång i mitten och muttrar på sidorna. Sen skrev han alfabetet på varje hjul. På så sätt kunde han snurra fram olika tre-ljudsord. Smart! Man skulle ju kunna ha vokalerna på mittenhjulet och konsonanter på de två yttre hjulen. Ja, bara fantasin sätter gränser. Kanske nåt för slöjden, tänkte jag.

Under åren har jag gjort andra kuliga bokstavslekar. I fem myror är fler än fyra elefanter har Brasse en ”lattjo-lajban-låda”, där plockar han fram fyra djur, tre hör ihop och en ska bort. Detta är en otroligt bra lek, eleverna brukar kunna hitta många olika kombinationer och det finns ju egentligen inget rätt eller fel.

lattjo 2

Det kan handla om ränder, bokstäver, antal, var de bor, hur många ben de har, närheten till vatten och en mängd andra saker…

lattjo 1

Vi har också spelat ett bokstavsspel, där eleverna samlar bokstäver och sedan bildar ord…

Glass-spel

Oftast har man någon elev som har svårt att minnas bokstäverna. Jag gjorde ett bokstavsmemory och spelade med hen. Versaler och gemener hör ihop..

Memory

Jag kopierade upp korten på lite tjockare ritpapper, då syntes inte den grå texten igenom. Lilla l ser förövrigt ut som i men man kan ju alltid lägga till en liten böj innan man kopierar…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.