Skrivprojekt – Den stora rymdresan

”För ett år sedan gick det ut ett larm runt hela jorden att luften var på väg att försvinna. Hålen i ozonskiktet var på väg att bli för stora. Vi var ett forskarteam på fem personer som fick i uppdrag att hitta en ny planet att leva på. Ett år har vi planerat denna fantastiska resa. Nu är vi snart redo att resa iväg med rymdraketen. Vårt uppdrag – att hitta en annan planet att bo på.” 

launch-1995306_960_720

Ja, så inledde vi ett kombinerat svensk- och NO-projekt. Vi visste att våra elever behövde träna skrivning och stavning i alla former. Här blev det främsta målet att skriva skönlitterär text och faktatext. Tidigare har vi låtit eleverna arbeta med planeterna i vårt tema om rymden, men detta mål är borttaget ut lgr-11. Vi kunde dock inte riktigt släppa det och gjorde därför denna kombo. Min kollega arbetade med stjärnbilder, månens faser och annat smått och gott på NO:n och vi arbetade med planeterna på svenskan. Idén till skrivprojektet kom en morgon när jag satt och läste morgontidningen. Mer om det i sista kapitlet…

solar-system-566537_960_720

Som vanligt fick eleverna målet beskrivet för sig.

rymden 1

De fick också en självbedömningslista där de själva kunde kontrollera sin text innan de lämnade in den till oss.

rymden 2

I första kapitlet fick eleverna i uppdrag att samla ihop sin besättning och beskriva den. De skulle också berätta vad de packade med sig i rymdfärjan. Du hittar alla dokumenten HÄR!

rymden 4

Kapitel 2 fick eleverna av oss, istället blev uppdraget att skriva en faktatext om Venus utifrån 6 stödord som läsfixarnas cowboy samlat ihop till dem.

lights-550185_960_720

rymden 5

HÄR finns faktatexten!

rymden 15

I det tredje kapitlet får våra rymdfarare byta kurs eftersom den blivit alldeles tokig från starten. Men de hinner inte långt innan rymdraketen går sönder.

rymden 6

Efter det väntade en ny faktatext om en egen vald planet. Du hittar faktatexterna här (Mars, Jupiter, Saturnus, Neptunus, Uranus). Observera att texten om Mars som visas här är felaktig, men länken är korrigerad :o)… Nu finns också en text om Merkurius här.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I det fjärde kapitelt lämnar så våra rymdfarare vårt solsystem och fortsätter ut i yttre rymden. De kommer till en hittills okänd planet.

rymden 7

 

fantasy-landscape-1481192_960_720

Nu börjar rymdfararna misströsta, men då kommer ett meddelande från jorden och resan tar fart på nytt. Siktet är nu inställt på Kepler 438-b.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.