Valkampanj

Inför förra valet lät vi eleverna också gå till val. Dock inte med våra vanliga riksdagspartier.

Nä, de fick helt enkelt skapa egna partier i grupper. De fick i uppdrag att välja en fråga som de skulle kämpa för. De fick skriva ner argument för varför just deras fråga var den viktigaste och varför just deras parti skulle vinna. Partiet fick namn efter denna viktiga fråga. Eleverna fick möjlighet att träna på att samtala om elevnära frågor, ställa frågor, ge kommentarer och framföra egna åsikter. Vi fick ihop ett helt gäng med partier… exempelvis ”mera-rast-partiet”, sova-över-i-skolan-partiet”, ”spökkväll-partiet” eller varför inte ”fixa-toaletterna-partiet”.

Partierna fick fixa valplakat med foton på sig själva. På plakatet skulle partiets viktiga fråga finnas med samt viktiga argument.

Eleverna fick sedan studera varandras valplakat och skriva ner frågor och funderingar som kanske uppstod när de läste.

En lektion möblerade vi om i klassrummet så att alla partier satt i grupper men ändå kunde se varandra och drabbade samman i en partidebatt. Här fick partierna kort beskriva sin valfråga och sedan fråga ut varandra.

elections-536656_960_720

Efter det gick vi till val, och vi hade lovat att det partiet som vann skulle få sin valfråga uppfylld. Så här i efterhand kunde man ju också ha funderat på hur det hela skulle finasieras….men det löste sig denna gången.

Spökkväll-partiet vann och vi hade en jättemysig kväll med spökerier, snacks och disco, allt enligt partiprogrammet :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.