Skrivprojekt Familjen

Denna ide kommer från början från någon annan klok lärare, antingen från lektion.se eller från någon facebooksida.

Som jag tidigare nämnt var vi tvungna att arbeta extra mycket med skrivning, stavning och olika texter i en trea som jag arbetade med. Vi i arbetslaget slog ihop svenskämnet och SO:n där vi just då arbetade med geografi.

Svenskprojektet gick ut på att beskriva en familj och deras äventyr. De fick en tydlig beskrivning av vilka mål vi förväntades arbeta med. De fick också med en självbedömning som de kunde använda inför varje skrivdel.

Eleverna fick i första kapitlet beskriva den familj som de skulle berätta om genom hela projektet. De fick sedan en bilduppgift att rita ”sin” familj framför det hus de flyttat till.

familjen3

I kapitel 2 försvinner husdjuret och familjen får leta efter det. Eftersom vi hade ett gäng elever med stora svårigheter att skriva och läsa gjorde vi specialblad där de fick lite hjälp med skrivningen.

I kapitel 3 läser familjen om en dikttävling i tidningen. Första priset är en resa till Paris och Louvren. Eleverna fick det här kapitlet färdigt och skulle istället skriva dikten som var familjens bidrag i tävlingen.

I kapitel 4 får vi följa med familjen till Paris. Familjen besöker Louvren med tavlan Mona-Lisa har blivit stulen och alla i familjen hjälper till att leta. Till slut hittas den på ett speciellt ställe av en medlem av familjen.

Som tack för hjälpen får familjen en ordentlig hittelön. De tar dessa pengar och besöker en sevärdhet i landet som de flyttat till.

familjen10

Här hade vi gjort det lite svårt för oss. Eleverna hade ju fritt fått välja land som de ville flytta till, vilket resulterade i att vi hade nästan lika många sevärdheter som elever. I efterhand hade jag nog minskat ner antalet valbara länder :o).

Men eftersom skadan redan var skedd fick vi glatt konstruera faktablad som var lagom att läsa för eleverna… Det kunde se ut så här…

När familjen kommer hem från alla sina äventyr har alla pengar tagit slut. De bestämmer sig för att ha en loppis för att samla in pengar.

familjen17

Det här var ett fantastiskt roligt sätt att arbeta med skrivning och vi kom tillbaka till detta arbetsätt flera gånger. Eleverna fick med sig en rejäl bok med bilder som de skrivit under lång tid och kunde stolt visa upp hemma.

Du kan hitta alla arbetsbladen HÄR.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.