Räkna med bråk

I centrala innehållet för matematik står det att eleverna ska möta del av helhet och del av antal. De ska veta hur delarna kan benämnas och uttryckas som enkla bråk, samt hur enkla bråk förhåller sig till naturliga tal.

Att räkna med bråk är egentligen helt naturligt för barn. Att dela exakt lika är ofta extremt viktigt. Ber man två barn dela på en kaka blir det minutiöst lika, alltså ett perfekt bråk. Det krångliga är ju egentligen att skriva dem.

Vi gjorde en variant av leken ”Under hökens vingar kom” där eleverna fick olika bråk tilldelat sig. Vi hade till att börja med målat upp dem på kartong och visade med hjälp av delar av en cirkel. De finns HÄR.

Det barn som började att vara hök ropade som vanligt: ”Under hökens vingar kom” och eleverna som väntade svarade ”Vilket bråk?”. Fick de då svaret, exempelvis 1/1 kunde den hela gå direkt och få fri lejd, men även de som ”pusslade” ihop en hel (1/2 + 1/2), (1/2 + 1/4 + 1/4) osv.

När leken var färdig fick vi summera lektionen och skriva upp de olika bråken på tavlan.

Uppskattat av både eleverna och oss…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.