Häxjakt

I forna tider var människorna livrädda för sagoväsen. De användes för att förklara hemska saker som hände i samhället. Var det någon som blev allvarligt sjuk, ja då var det häxkraft. Var det någon som blev psykiskt sjuk, ja då hade troligen den personen blivit bergtagen (alltså tillfångatagen av ett troll).

Det var denna extrema rädsla som gjorde att häxjakterna satte igång. Lagar ändrades så dessa ofta kloka, läkekunniga flickor kunde dömas som häxor och brännas på bål. Den första häxjakten i Sverige var på 1600-talet i Finspång i Östergötland. Den har också tillskrivits som den grymmaste. Sju namngivna flickor miste livet.

Berättelsen om häxorna finns på länken nedan, likaså låttexterna. Man får anpassa historien lite efter vilken ålder eleverna har. Sidan om prästen Bjugg är ju ganska ointressant för er, men den finns med för att han är en förskräckligt avlägsen släkting till mig. Bilderna som finns med på bladen är tagna från Pixabay och ska, om jag har läst och förstått rätt, vara helt okej att använda.

https://www.dropbox.com/s/o7bj0t09mx8sbyk/H%C3%A4xorna.pptx?dl=0

Häxorna

Jag berättade om häxorna och lät sedan eleverna lyssna på Nordmans ”I lågornas sken”. Syftet med musiklektionen var att börja lyssna på texter mer aktivt och också fundera över vad låtskrivaren vill förmedla med texten. Varför skriver man en text som denna?

https://www.dropbox.com/s/kqxm1e0xra58vjr/I%20l%C3%A5gornas%20sken.pptx?dl=0

Bild3

När vi ändå är inne på det där med musiklyssnande och sagoväsen kan man också lyssna på Nordmans variant på ”Ridom ridom”. Det är egentligen en gammal dansvisa från Island. Där förekommer tre olika väsen. Låt eleverna lyssna på i vilken ordning de dyker upp.

https://www.dropbox.com/s/abmgq4su01zxpki/Ridom%20ridom.pptx?dl=0

Bild2

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.