Spunkdikt

Pippi Långstump hittar på ett ord en morgon ”spunk” och ger sig tillsammans med Tommy och Annika ut för att hitta en sådan.

Jag läste kapitlet ur ”Boken om Pippi Långstrump” av Astrid Lindgren som heter ”Pippi hittar en spunk”.

IMG_0473

Sedan brainstormade vi loss eleverna och jag om ord som inte finns, men som beskriver något extra bra. Tanken var att det skulle mynna ut i en höstdikt, så eleverna uppmanades att tänka höst när de kom på sina ord. Vi fick till ord som ”gyllenglitter”, ”färgsplashig” och ”pärldroppig”. Men dikten kan ju i princip handla om vad som helst, sommaren, tivoli, badstrand…

Innan de kör igång kan man också läsa dikten om våren av Elmer Diktonius. Ger eleverna möjlighet att möta poesi på ett mysigt sätt.

Våren är glimmerdropp på enbusk. Snöflingslik snösparvflocks gnisselvissel är våren. Våren är bäckbubbel, våta tuvor. Här gol tuppen, hönan kacklar där. Våren är skär rodnad på naturens aningskind.

IMG_3533

Vi tar också lite hjälp till av Pippis ord ”Spunk” när vi ska skriv rent våra dikter. Det är nämligen ett perfekt kom-ihåg-ord när man ska skriva något för att inte glömma Stor bokstav och punkt (Spunk).

Å som vanligt om du vill ha papprena finns de på länken nedan:

https://www.dropbox.com/s/zixpjlq0dmr55b0/Spunk.ppt?dl=0

IMG_0474

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.