Svenska pirater

Baronessan Anna Christina Skytte var bara 14 år gammal när hon bortlovades till Gustaf Ribbing som var ägare till det alldeles nya slottet Ribbingsholm. Man bara gissa hur hon kände sig. Men hon blev aldrig slottsfru på Ribbingsholm. Gustaf Ribbing dödades i ett slag mot danskarna.

Anna Christina slår sig istället ihop med sin bror Gustaf Skytte, som kallades Skytten. Han var inte bara känd för sin begåvning utan också för sina dumma påhitt. De två (Anna Christina och Skytten) och ytterligare en vän, beslagtar ett holländskt skepp. Besättningen kastas överbord. Gustaf skriver ett falskt köpebrev och sätter kaptenens sigill på pappret.

I fyra år far de runt på Östersjön och plundrar andra skepp. Anna Christina har träffat sin man, Gustaf Drake, eller Draken som han kallas, och han finns också  med på resorna.

IMG_0781

Den sista resan blir dock annorlunda.

På sensommaren 1661 är det klart för avfärd och resan tar sin början. Mellan Bornholm och Öland möter de ett holländskt skepp som de bordar och överfaller. Den sju man starka besättningen på holländska skeppet kastas över bord. De mest värdefulla varorna flyttas över till Skyttens skepp. Sedan borrar de hål i det holländska skeppet för att det ska sjunka och inte lämna några spår efter överfallet.

IMG_3236

Men något går galet! Skeppet sjunker inte tillräckligt snabbt utan driver mot Öland, där det upptäcks. Hela historien uppdagas och Skyttens besättning efterlyses. Draken tar med sig Anna och flyr utomlands. De kommer senare tillbaka till Sverige och får då lindriga straff. Resten av bestättningen och Skytten får riktigt hårda straff.

Vill du ha berättelsen i en PowerPoint klicka på länken:

https://www.dropbox.com/s/4lb3a680zguxy5k/svenska%20pirater.pptx?dl=0

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.