När då, då?

I kursplanen, Lgr-11, för teknik, centrala innehållet, år 1-3 står följande:

 • Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
 • Några föremål i elevens vardag och hur de är anpassade efter människans behov.
 • Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid.

Som en uppstart kring vardagsföremål skulle spelet ”När då, då?” kunna passa. Inspirationen kommer från sällskapsspelet med samma namn. Jag har anpassat spelet så att det ska passa en elevgrupp.

Eleverna fick ett gäng uppfinningar som var tryckta på små lappar. Jag högg till dem själv för att klippmomentet inte skulle ta tid. Ibland får man välja vilket syfte en uppgift har. De fick också en tidslinje, från 3000 år tillbaka i tiden till nutid.

Jag läste lite information om varje uppfinning och de fick placera ut dem på tidslinjen vartefter. nu gällde alltså att gissa hur länge en sak har funnits. Jag har ”förenklat” tidsbegreppen något, men ni ser ju när saken uppfanns också. Vi pratade förstås lite om tidsaxeln först och stoppade in några viktiga händelser.

 1. Klockan

Konsten att mäta tid har funnits längt innan själva klockan. Med solur eller vattenur har människor kunnat mäta timmar långt innan år 0, men när konstruerades egentligen de första mekaniska klockorna? De första uren hade bara timvisare och var inte så exakta som dagens klockor. (Troligen 1200-tal, alltså 800 år sedan, minutvisaren kom 1665 och 1669 konstruerade engelsmännen en klocka med sekundvisare)

 • Telefonen

Telefonen har en spännande historia. Frågan är egentligen vem som uppfann den. Alexander Bell var den som fick patent (alltså papper på att det var hans uppfinning), men 2002 ändrades detta och Antonio Muecci fick istället äran för att ha uppfunnit en telefon alltså en manick där två människor kunde prata med varandra utan att vara på samma ställe. Men hur länge sedan är det? (Alexander Bells patent från 1876, alltså ca 150 år sedan)

 • Glödlampan

Ni vet när seriefigurer får en bra idé så får de en glödlampa över huvudet. Det har blivit symbolen för uppfinningar och idéer. För den mörkrädde amerikanen Thomas Edison var glödlampan en lysande idé. Han lyckades konstruera glödlampor tillsammans med Joseph Swan och så öppnades en helt ny värld. Plötsligt kunde människor arbeta och läsa långt in på kvällarna. Men hur länge sedan kan det ha varit? (ca 150 år sedan, 1879)

 • Saxen

De första saxarna likade dem som används för att klippa ullen av får. Sedan har den förfinats så den klippa finare. Men hur länge har den funnits? (Äldsta ullsaxarna som hittats i Sverige är ca 2500 år, 300 f.Kr.)

 • Blixtlåset

Blixtlåset har förändrats och förbättrats i omgångar, men det var två svenskamerikaner, Peter A Aronsson och Gideon Sundbäck, som gjorde den förbättringen som gör att blixtlåset ser ut som det gör idag. Detta blixtlås lanserades med orden ”öppnar sig som ett leende, sluter sig som ett streck draget i vatten”. Hur länge sedan var det, månntro? (1913, alltså 100 år sedan).

 • Datorn

De första datorerna konstruerades för att knäcka fiendens kodade meddelanden. Från början var de stora som hus. Det är en digital och elektronisk maskin med ett minne som kan lagra information och program som styr datorns handlingar. För hur många år sedan dök den första datorn upp, tror du? (1940-talet, ca 80 år sedan)

 • TV:n

Den tyske studenten Paul Nipkow hittade ett sätt att överföra bilder med hjälp av en elektrisk signal. Men det var fortfarande en lång väg kvar innan det var möjligt att överföra en bildström till en TV-apparat. De första televisionssändningarna ägde rum i London i Storbritannien, men när var det? (1939, alltså ca 80 år sedan, första sändningarna i Sverige var 1956)

 • Glasögonen

Detta är en viktig uppfinning. Tidigare fick dåtidens lärda män sluta arbeta när de var 40-50 år för att de inte längre kunde se och somliga kunde inte se alls även som barn. Det är inte riktigt säkert vem som uppfann glasögonen eller i vilket land det var. Kanske var det i Venedig. För riktigt länge sedan kunde människor använda glaskulor eller vattenfyllda klot för att exempelvis förstora text, men frågan är hur länge det har funnits glasögon i Sverige? (första gången nämns 1417, Vadstena kloster, alltså ca 600 år)

 • Pengar

De äldsta texterna som har nedtecknats är från Mesopotamien för omkring 5100 år sedan. De beskriver till stor del templens och kungapalatsens bokföring. Vissa forskare tror att skriftspråket kom till för att för att just hålla reda på rikedomarna på de här ställena. De första mynten som var likadana och betydde samma sak kommer från Lydien, som idag ligger i västra Turkiet. Dessa mynt var av guld eller silver. Samtidigt med dessa mynt började människor i Indien och Kina att använda mynt som betalning. Men när var det? Måste ju också bara lägga till att världens största mynt kommer från Sverige och tillverkades på 1600-talet av koppar. (650 f.Kr, alltså för ca 2500 år sedan)

 • Pappret

Det första kända pappret tillverkades i Kina. Kunskapen om hur man framställer papper spreds sedan långsamt till Europa. Papper gör av växtfiber som har malts sönder till en pappersmassa, blandas med vatten, pressas, torkas och behandlas. Dagens pappersmaskiner gör tusentals pappersark per minut. Den första pappersmaskinen uppfanns av en fransman som hette Louis-Nicholas Robert, men när kom det första kända pappret? (ca 100 e.Kr., alltså ca 2000 år sedan)

 • Säkerhetsnålen

De äldsta säkerhetsnålarna är riktigt gamla. De användes av de gamla grekerna och egyptierna och kallades för fibula. Dessa saknade den lilla ögla som gör att säkerhetsnålen fungerar som en fjäder. Den där lilla öglan uppfanns av en desperat man som hette Walter Hunt. Han hade en skuld på 15 dollar som han inte kunde betala, men om han gav sin uppfinning till den som lånat honom pengar skulle skulden skrivas av.  Det tog Walter tre timmar att bli av med sin skuld och han fick 400 dollar för uppfinningen. Han hade löst ett problem som funnits i nästan fyratusen år. Men när hände detta? (1849, alltså ca 200 år sedan)

 • Gaffeln

De äldsta gafflarna har man hittat i Kinesiska gravar och i romarriket användes gaffeln flitigt. Men det tillhörde inte besticken som man åt med, på samma sätt som vi gör idag. Så småningom blev det vanligare att gaffeln fanns med som bestick vid matbordet. Det började i Italien och sedan Tyskland. Men när var det? (ca 1550, alltså 500 år sedan, i Sverige hos det vanliga folket började gaffeln användas först på 1800-talet)

Sedan är det ju alltid roligt att titta på ”Mitt liv som grej”, finns på UR play, HÄR!

Avsnitten handlar om glasögonen, plåstret, saxen, tandborsten, säkerhetsnålen, bollen, nagellacket, gaffeln, suddgummit och visselpipan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.