Auroras tempel, grevinnan och målaren

Picknickdags snart, tycker jag! Ett trevligt ställe för picknick är Auroras tempel i Finspång. Slottet som skymtas i bakgrunden är just Finspongs slott och personen som templet är rest till minne av har en intressant historia!

År 1753 föds, i Stockholm, en grevinna vid namn Fredrika Aurora Taube, i en familj som tillhör Sveriges mest förnäma och i kungahusets nära bekantskapskrets. Sju år tidigare föddes en liten gosse vid namn Pehr Hörberg i Småland under fattiga förhållanden. Föga anades då, att dessa två människors vägar skulle korsas.

Redan som 11-åring har Aurora mist båda sina föräldrar och blivit arvtagerska till en stor förmögenhet. Bara 16 år gammal gifter sig Aurora Taube med sin döda kusins man, den dubbelt så gamla änklingen Johan Jacob (Jean Jacques) De Geer på Finspongs slott. I och med detta ska hon ta ansvar för ledningen och värdinneskapet på slottet. Det var inte många som trodde att en så ung kvinna skulle klara av allt det som krävdes, men Aurora skulle visa hur fel de hade. Aurora har allt en man kan önska sig! Hon är vacker, med en utsökt figur. Hon kan sjunga, spela, dansa och är en duktig komedienn. Troligen uppskattar Johan Jacob henne ändå mest för hennes förmögenhet. Efter en lång tid av fred i Sverige är hans kanonbruk nära konkurs.

Finspongs slott ligger på vägen från Stockholm mot Skåne, men också passade för resande västerut eller till Örebro och bergslagen, så många var de gäster som passerade under årens lopp. Slottets kända gästböcker vittnar om detta. De innehåller inte bara namnteckningar utan även notiser eller snarare poetiska versrader om herrskapets gästfrihet. Bland gästerna finns exempelvis kronprins Gustav, senare Gustav III, hans syster prinsessan Sofia Albertina och hans svägerska hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta, senare drottning Charlotta. Hedvig Elisabeth Charlotta är en av Auroras närmaste vänner. Hertiginnan är också nära vän med Sophie von Fersen som gifter sig Adolf Ludvig Piper och bor på Löfstad slott i Kimstad socken. Adolf Ludvig Pipers pappa och Auroras mormor är syskon.

Aurora beskrivs som skön och behaglig. Hon är godhjärtad och sprider glädje och trevnad omkring sig. Gästerna beskriver att hon förstår att göra sitt hem bekvämt och välkomnande för alla som besöker det. Men Aurora är också äventyrlig, impulsiv, tanklös och intensiv i sina känslor, inte minst till det andra könet. Hon älskar musik och teater och sätter upp flera teaterstycken på slottet. Det sägs att hela Finspongs bruk avstannar när det är teater på gång. Aurora och hennes man skapar en vacker, engelsk park med många uppfinningar och prydnader, där platser för vila och meditation också var viktiga. I parken finns ett kinesiskt lusthus, konstgjorda borgruiner, skeppsvrak och ”belisars hydda och grav”. Av detta finns dock inget kvar idag!

Aurora och Johan Jacob får sju barn, varav fyra når vuxen ålder, två pojkar och två flickor.

Tillbaka till den lilla gossen i Småland. Pehr Hörberg älskade att måla och snida och det berättas att han som barn använde det kan kom åt till sina konstverk. Han snidade i vedträ och målade med kol och växtfärger på spån och stubbar. Som ung är han lärling hos flera målare och han blir så småningom bonads- och häradsmålare i Småland. År 1769 gifter han sig med pigan Maria Eriksdotter och får tre söner. Hela tiden finns drömmen om att studera på konstakademien i Stockholm. Det finns en berättelse om Pehr Hörberg år 1783 vandrar till fots till Kuddby i Östergötland för att lämna teckningar till prosten där, med ambitionen att sedan fortsätta till Stockholm. Prosten lär ha ändrat sig angående teckningarna men hjälper Pehr med medel för att ta sig till konstakademien.

Väl på akademin lär Per Hörberg känna Johan Tobias Sergel och introduceras i Sveriges förnämsta kretsar. Han får många beställningar från kungahuset och olika adelsfamiljer.

Auroras make var kammarherre hos änkedrottningen Lovisa Ulrika och paret visades i perioder vid hovet i Stockholm. Det var här deras vägar korsades för första gången, Auroras och Pehr Hörbergs. Hon blir otroligt imponerad av hans arbeten och han har också beskrivits som en äkta och genuin begåvning.

Pehr Hörberg kom att bli familjen De Geers skyddsling och han blir ofta inbjuden till slottet. 1788 lockar de honom att flytta med sin familj till Risinge socken och Olstorps gård. De ger honom stora beställningar och låter honom ta del av sitt inflytelserika umgänge på slottet.

När han inte är hemma, är han ofta hos familjen De Geer och dekorerar deras möbler och väggar eller målar av familjen. Han har också målat altartavlan som finns i slottets flygel. Under sin verksamma tid som konstnär målade han inte mindre än 87 st altartavlor och många andra tavlor, bland annat av familjen De Geer i deras hem. Johan Jacob lånar också ut 6000 rdr till honom för att han ska bli kvitt sin säljare.

Pehr Hörberg är också en skicklig musiker och han komponerar musik. Bakom en av hans altartavlor hittades den numera kända pigopolskan.

1791 uppförs Auroras tempel i närheten av slottet. Det är ett rundtempel med tolv, släta, joniska pelare som bär upp ett högvälvt tak. Mitt i rundeln finns ett altare med en minnesurna. På altarets sidor finns medaljonger. Medaljongen på slottssidan visar Aurora.

På södra sidan finns Charlotta Aurora och på norra sidan Emelie Aurora.

Det ska finnas en fjärde medaljong där namnen på det två små döttrarna som dog i späd ålder, Sophie Aurora och Julie Aurora.

Templet är enligt traditionen uppfört efter ritningar av Johan Tobias Sergel, men det är troligare att det är Carl August Ehrensvärds ritningar. Han var också en vän till familjen och flitig gäst på slottet.

Den 2 maj 1806 dör Aurora Taube, men ingen, inte ens släkten vet var hon ligger begravd. Kan det vara möjligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.