Hästskostenen

Precis på gränsen mellan Östergötland och Södermanland ligger hästskostenen. Den har sedan urminnes tider delat svear från götar.

Den är också gränsen mellan Bråbo härad i Östergötland och Oppunda härad i Södermanland. Tre socknar strålar samman här och fyra byar.

Stenen finns omnämnd redan på 1500-talet. Den låg utmed den gamla landsvägen och var fullt synlig för alla som färdades söderut från Marsjö gästgivaregård i Vingåker mot Bråttbergs gästgivaregård i Regna.

Sägnen berättar om Oden och hans åttafotade häst Sleipner som tog avstamp på stenen och gjorde avtrycket.

Eller var det kanske jätten som var på väg hem på den gamla landsvägen och tog vägen över över stenen så den klövs i två delar och märket efter höstens hov syns ännu idag.

Här är också den plats där medeltida kungar red in i Östergötland på sin Eriksgata. Här togs kungen emot av östgötarna som skulle garantera en säker resa från farliga rövartillhåll som de djupa skogarna var.

När en kung under medeltiden blivit vald var han tvungen att ge sig ut på en resa, en eriksgata, för att bli bekräftad av alla de viktigaste landskapens lagmän. Den gick medsols från valplatsen vid Mora stenar i Uppland genom Södermanland, Östergötland och norra Småland. Sedan norrut igen via Västergötland, Närke, Västmanland och åter till Uppland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.