Bruno Liljefors och kälkbacken

Bruno Liljefors är en av Sveriges mest kända naturmålare. Han tyckte om att måla djur och natur, gärna när det hände något dramatiskt. Han följde inte det som var populärt och målade vackra, stilla djur, utan han ville skildra djurens vardag, speciellt de vilda djuren.

Bruno Liljefors ateljé finns i Österbybruk. Han hade också en jaktstuga i Stockholm skärgård som är öppen för besökare. Därifrån är många av hans skärgårdsmotiv.

Bruno Liljefors har också målat barn som leker i en pulkabacke och målningen bär namnet Kälkbacksåkning. Det är inte svårt att leva sig in i allt som händer i pulkabacken denna vinterdag. Jag kan nästan höra hur de ropar ”Se upp i backen, tio hål i nacken!”. Precis som med Bruno Liljefors djurtavlor vill han fånga verkligheten i ett speciellt ögonblick. Det kan man verkligen känna här!

Hur tavlan ser ut, kan ni HÄR!

Frågor kring bilden skulle kunna vara:

1. Vad ser ni på bilden?

2. Vilken årstid är det? Vilken månad?

3. Vilken tid på dagen? Hur kan ni se det?

4. Vilken färg har snön? Är den bara vit?

5. Hurdan är snön den här dagen? Beskriv den!

6. Visar tavlan hur det ser nu eller för länge sen?

Vi kliver in i tavlan och fantiserar…

7. Vad hör vi?

8. Vad skulle du vilja göra om du var där?

Bruno Liljefors var bror till Ruben Liljefors som har skrivit julsången ”När det lider mot jul”, mera känd som ”Det strålar en stjärna”.

En dotter till Bruno Liljefors bodde i Norrköping runt sekelskiftet 1900 i området Kneippen, Huset hette först Linderstamska pensionatet och sedan Villa Excelcior. Denna dotter hade nog en hel del av sin far värdefulla konst i huset, för ett minne från den här tiden var patentlåsen mellan varje rum. Konsten var väl inlåst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.