Varnhems kloster

Varnhems kloster grundades 1148 av munkar från Alvastra. Det var ett katolskt kloster för cisterciensmunkar.

Platsen var perfekt för ändamålet och munkarna hade till och med rinnande vatten till köket genom en stenbelagd kanal.

Det sägs att de fick platsen av en fru Sigrid. Vem hon var är inte helt klarlagt men Erik den heliges hustru Kristina Björnsdotter var av fru Sigrids släkt. När Sigrid dog plågade Kristina abboten och munkarna för att komma över platsen. Hon hetsade till och med byborna mot klostret sägs det.

Kristina var dotterdotter till den västgötske kungen Inge dä.

Det mest spännande med platsen är att det innan klostret fanns först en träkyrka där och sedan en stenkyrka. Stenkyrkan tros ha uppförts senast på 1040-talet och är då den äldsta kända stenkyrkan i Sverige. Byggnadstekniken är hämtad från England och kom via Danmark.

I början av 1000-talet fanns här fru Kata. Hennes gravsten har hittats i den gamla kyrkan och hennes skelett. Med hjälp av dna har man rekonstruerat hennes utseende.

Vid utgrävningar 2007 fann man en kristen man som begravts där någon gång mellan år 780-970, alltså under vikingatid. Till detta kan läggas att Ansgar kom till Sverige runt år 830, då till Birka.. Kristendomen kom alltså tidigare till Västergötland, men som guiden sa ”Ansgar hade en bättre PR-man”…

Den helhetsbild som utgrävningen ger av platsen visar att det troligen var i slutet av 800-talet som begravningsplatsen togs i bruk, alltså 100 år tidigare än man tidigare trott. Detta är de äldsta spåren av kristendom i Sverige.

Den erikska ätten gav många gåvor till klostret och många av dem fick också sina gravplatser här, exempelvis Knut Eriksson (kung 1167-1196), Erik Knutsson (kung 1208-1216) och Erik den läspe och halte (kung 1222-1229 och 1234-1250).

År 1234 nämns klostret för första gången i skrift när munkarna klagar på att församlingsborna ger för lite offergåvor i kyrkan (läs skatt). Kanske tröttnar byborna för…

År 1234 brann klostret ner och det var bara ruiner kvar. Men Birger Jarl och andra mäktiga finansiärer byggde upp klostret igen större, vackrare och präktigare än tidigare. Birger Jarl ligger också begravd här.

Precis som alla andra kloster så förlorade också Varnhem allt när Gustav Vasa genomförde reformationen. Det är ju egentligen ganska spännande att Gustav Vasa avslutade det som hans hustrus släkt varit med att byggt upp. Katarina av Sachsen-Lauenburg var släkt med både erikska ätten och Folkungaätten. Här kan du läsa mer om det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.