Gudhems kloster

På platsen där Gudhems kloster låg fanns enligt sägnen ett hednatempel kallat Godheim. Namnet lär också betyda att platsen var helgad åt gudarna. I en vikingasaga berättas att Godheimr var det största gudahovet i Götaland, med 100 gudabilder och helgat åt Tor.

Kanske var det detta tempel som biskop Egino ville hjälpa biskop Adalvard dy att riva med våld för att kristna många tusen hedningar. Kung Stenkil sägs i vilket fall ha stoppat företaget.

Klostret i Gudhem sägs vara grundat av Gunhild. Kanske gifte hon sig med den danske kungen Svend Estridsen, dotterson till Sven Tveskägg. Eller så var hon möjligen gift med Anund Jakob. Eller hans dotter. I vilket fall kallas hon drottning.. Hon var dock tvungen att skiljas från sin make då de var för nära släkt. Å när hon inte hade något annat för sig grundade hon ett kloster.

Men långt ifrån alla tror på detta för…då skulle detta vara Sveriges första kloster, grundat redan under vikingatid. Eventuellt skulle detta kunna vara ett Benediktinerkloster eftersom sådana förekom i Danmark under den här tiden och Gunhild kom därifrån. Eller så drev hon en klosterliknande institution. Pengar hade hon ju.

Erik den läspe och haltes änka Katarina Sunesdotter donerade år 1250 en stor gåva till klostret som gjorde att det kunde byggas om och till. Det hon skänkte var ”allt hon ägde av lös och fast egendom i Västergötland, samt hennes del i Danmark på villkor att avkastningen av dessa ägodelar går till uppbyggnad av klostret”. Detta på inrådan av Birger Jarl, som var kusin med hennes farfar.

Unionsdrottningen Margareta skänkte också stora jordegendomar till klostret och ville som tack ha ett Mariaaltare uppfört.

Nunnorna i klostret var tvungna att ta hand om resande som kom till klostret. Källaren till gästhuset är fortfarande bevarat.

Under kapitelsalens golv ligger 17-18 abbedissor begravda. Bland dem kan nämnas Katarina Folkesdotter, Ingeborg Matsdotter Oxenstierna eller Christina Laurensdotter. Eller ja, om de ligger begravda där vet jag egentligen inte men de har varit klostrets föreståndare.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.