Färgcirkeln och Britt Louise Theglander

För ganska många år sedan nu fick vi den fantastiska möjligheten att stifta bekantskap med Britt Louise Theglander. Denna otroliga människa som från början var arkeolog, men på grund av, eller tack vare, arbetsbrist började arbeta som lärarvikarie. Hon upptäckte att hon gillade det och utbildade sig till lågstadielärare. Väl där blev hon lärarutbildare i matematik och bild. När hon arbetat så ett tag fascinerades hon allt mer av hjärnans funktioner och började läsa medicin. Det resulterade i en läkarexamen… Varför inte liksom!

Jag minns många av hennes lektioner, men just idag kom jag att tänka på hennes bildlektion om alla färger och hur man blandar dem.

Hon började med att läsa en saga om Anders och regnbågen ur Nu ska vi läsa III.

Efter sagan fick vi, och senare våra elever, rita en cirkel på ett A4. Sedan började vi sakta och säkert fylla i cirkeln med oljepastell. De tre grundfärgerna och grönt vid kvartarna. Noga, noga målades färgerna i med cirkelrörelser så kritan täcker pappret ordentligt. Börja alltid med den ljusaste färgen. Och vi fick förstås bara fyra färger, blått, gult, rött och så svart till ramen.

Den här färgcirkeln kan man sedan använda när man ska färglägga olika saker. Droppar exempelvis…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.