Bronsåldersäventyr i Norrköping

I Norrköping finns många hällristningar från bronsåldern. Dessa har en otroligt spännande historia och jag har gjort en typ av bildorientering på två av platserna, Ekenberg och så det stora hällristningsfältet vid Himmelstalund.

Vi börjar vårt äventyr vid hällarna vid Ekenberg. Det är tydligt uthuggna och varierade ristningar. Tyvärr är den nutida färgen inte så tydlig, så man får vara lite detektiv. Barnen får några bilder med hällristningar som de ska hitta. På baksidan av varje bild finns en beskrivning av ristningen och vad den kan berätta för oss. Du kan hitta alla bilder för utskrift HÄR! Skriv ut sidorna dubbelsidigt så hamnar texten rätt för varje bild.

Ekenberg hittar man om man åker Finspångsvägen mot Finspång, svänger av på Fiskebyvägen. Åker över E4 och järnvägen. Efter järnvägen svänger man höger mot Leornadsberg, åker 300 m och svänger vänster fortfarande mot Leornadsberg. Här går vägen utmed det gamla flygfältet F13. Efter ca 600 m kommer skylten om hällristningar. Det finns en gräsväg (som går runt), där man kan parkera. Sedan går man utmed åkerkanten till hällarna.

Ristningarna vid Ekenberg är särskilt intressanta. Det var genom att studera de rikt ornamenterade och verklighetstrogna svärd som finns avbildade där, som riksantikvarien Hildebrand kunde datera hällristningarna till bronsålder. Han besökte Ekenberg 1867.

Vid Ekenberg finns också solbäraren som har blivit en symbol för Norrköping. Det är en människofigur som lyfter en fint ornamenterad bronssköld över huvudet. De runda figurer som är formade som hjul eller cirkelmönstrade kan också föreställa solen.

Efter Ekenberg fortsätter äventyret vid det stora fältet med ristningar vid Himmestalund. Det är den största samlingen hällristningar. Här finns 1660 figurer ristade och hälften av dem föreställer skepp. Det har hittats ett skepp i Danmark som har daterats till bronsålder och det påminner mycket om skeppen på hällarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.