O – som i Ormbunke

I arbetet med Majas alfabetssånger kom jag på hösten i ettan ganska snart till bokstaven Oo. Vi följde Vi läsers bokstavsinlärningsordning som börjar A S O L R E N …

Alfabetssången om O handlar om en liten näbbmus. En kollega till mig var varje gång hon introducerade denna sång ute och hämtade ett stort ormbunkeblad och så fick eleverna prova att sitta under ormbunken och sjunga.

ormbunke4

O – Ormbunke

Under ormbunken satt en näbbmus så tyst
han ville nog inte av regnet bli kysst
Du har det bra du som bor i en skog
sa jag och jag tyckte precis att han log.

 

ormbunke2

Sedan brukade jag passa på att leka leken om de förtrollade råttorna. Men innan vi drog igång den repeterade jag fyra rytminstrument; klaves, triangel, tamburin och maracas. Jag använde för det mesta tamburinen för att dirigera råttorna men en trumma funkar också. Här kan det vara läge att prata om vad rytm är för något och vad eleverna ska lyssna efter i leken. Kanske har de aldrig mött ordet förut. Jag brukade använda fyra råttsorter och att deras hem var i varsitt hörn av salen.

ormbunke

HÄR finns leken om de förtrollade råttorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.