I passet mellan Vättern och Vänern ligger gudarnas skog, Tiveden. Namnet tror man kommer av den fornnordiska guden Tyr (eller Ti, som han också kallades). Under lång tid var Tiveden vidsträckt vildmark. Genom den gick endast några rid- och gångstigar. Redan Gustav Vasa ville att det skulle bli bättre vägar genom denna skog där det fanns både björn och varg.
Men det var hans son Karl IX som gjorde slag i saken. Han ville göra bygd av obygd i denna del av sitt hertigdöme. Å, han gjorde det genom att locka ner finnar till denna trakt. Svedjefinnarna var duktiga på att odla upp mark som annars ansågs ganska omöjlig. Å, de fick bra erbjudanden vilket kan anas av den första byns namn, Paradis. Tiveden är Sveriges sydligaste finnmarksområden.
Tiveden är en av Sveriges 30 st nationalparker (2018). Den invigdes 1983 som nummer arton i raden. Nationalparkerna har som syfte att bevara den svenska naturen. I Tiveden finns gammal urskog.
Här finns också många minnen av den senaste istiden, stora flyttblock, räfflor och sina håll stora samlingar av stenblock.
De första nio nationalparkerna invigdes 1909, som de första i Europa. Däribland finns kända platser som Abisko, Sarek och Godska Sandön.
Tiveden är också en mytomspunnen plats och det är inte svårt att tro att det här bor både troll, jättar och småfolk. Namn som Trollkyrka eller junker Jägares sten bygger bara på fantasierna. Å, vem har bott i Vitsandsgrottorna?
Det finns ett gammalt kväde som berättar om blot vid Trollkyrka. Kvädet innehåller så många unika deltaljer att det är svårt att tro att det skulle bara vara ”hitte på”. Troligtvis har detta varit platsen för fornnordiska blot till gudarnas ära.
Stenkällan är en annan magisk plats där stora stenblock bildar en grotta.
1 kommentar