Att vara barn för 100 år sedan – Husbonden & drängen

När vi arbetade med ”förr i tiden” delade jag egentligen inte upp arbetet i olika delar, men det skulle bli så mycket på samma gång, så på bloggen fick det bli i omgångar.

I det gamla bondesamhället var rollerna givna i hushållet. För att passa in i byn var det viktigt att hålla sig till dessa roller. Rollerna ändrades endast om en av makarna dog. Och det var viktigt att vara en del av gemenskapen. Det var det enda sociala nätverk som fanns. Om man levde som man skulle ställe byborna upp och hjälpte till vid svåra tider. Om man var fattig kunde man fortfarande vara en del av samhället, om man visste sin plats och levde efter de oskrivna regler som fanns runt sin sociala status.

Pappa Anton och drängen Alfred är ett fantastiskt exempel på hur livet kunde se ut för männen på gården. En dräng behövde inte nödvändigtvis komma från en fattig familj, utan i princip alla unga män började sin karriär som dräng, liksom flickorna började som pigor. Sedan gifte de sig och startade sitt eget hushåll. Å, det var viktigt att vara gift. Det var också en del av att leva som man skulle. Det kan man egentligen förstå om man lyssnar på Linas evinnerliga tjat om giftermål. Det var viktigt för att få en plats i samhället. En ung man kunde nog klara sig skapligt, men för en ung flicka  var det helt förkastligt om man inte blev gift.

Vill man följa livet i stan och hur det såg ut i familjerna där, passar historierna om Madicken utmärkt. En arbetande far och en hemmafru. En hemmafru som inte mådde så bra alla gånger i stan, eftersom det fanns lite för lite att göra, vilket inte är särskilt bra för självkänslan. Om man tittar lite närmre på Madicken mamma kan man se att hon inte mår så jättebra.

Bland bonden (hemmansägaren=gårdsägaren) och drängens arbete finns det på åkrarna med jordbruket.

förr49

Så då tittade vi på våra fyra sädesslag och vad man kan göra av dem. Vi tittade också på gårdens olika djur och vad de ger för man. Vi tittade också på verktyg och materialen som de var tillverkade av.

förr42

HÄR finns den delen av arbetshäftet som handlar om husbonden och drängen och deras sysslor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.