En skoldag förr i tiden

Där jag arbetade hade vi förmånen att ha ett gott samarbete med hembygdsföreningen. Varje år fick vi komma, med våra treor, till deras hembygdsgård, som är en gammal, anrik sätesgård, och vara med om en gammaldags skoldag.

Flera år fick jag också vara den som spelade skolans lärarinna, Fröken Rosenknopp.

förr28

Inför arbetet i klassrummet gjorde jag ett häfte till eleverna med lite olika uppgifter i de ämnen som fanns i skolan i början på 1900-talet. För själva dagen gick ut på att vi förflyttade oss 100 år tillbaka i tiden. Vi startade dagen ute på trappan. Flickor i ett led, pojkar i nästa.

förr16

Eleverna fick sedan hälsa, bocka och niga, för sin fröken och gå upp till ett samlingsrum på andra våningen. Där fick de frukost, med smörgås och vattenchoklad. (Kanske inte skoldag för hundra år sedan, men en trevlig början.)

Eleverna delades upp i tre grupper, en i skolsalen, en i köket och en tillsammans med Hembygdnisse, som berättar om säteriet.

I skolsalen träffade de alltså mig. Hela arbetshäftet finns HÄR! Det var viktigt med morgonsamling, rättstavning, högläsning och annat smått och gott. Alla var tvungna att skriva med höger, och var man olydig fick man stå i skamvrån. Aga fanns dock inte i detta klassrum.

Efter varje pass var det rast och då fanns möjlighet att prova på gammaldags lekar.

Till lunch serverades köttsoppa som eleverna varit med och gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.