Att vara barn för 100 år sedan – Bullerbyn

När vi pratade om att vara barn för 100 år sedan kallade vi det arbetsområdet ”Förr i tiden”. Det här arbetsområdet har funnits med i alla omgångar elever jag har haft, men vi har valt att göra lite olika genom åren. Några gånger valde vi att utgå från Carl Larsson, men de senaste omgångarna har Astrid Lindgrens böcker och filmer fått vara grunden. I och med Lgr-11 betonades också vikten av att koppla historia till närmiljön, vilket jag i och för sig tycker är självklart och det roligaste!

förr17

Under det här temat visste vi att vi ville att eleverna skulle se några filmer av Astrid Lindgren; Bullerbyn, Emil i Lönneberga, Madicken, Rasmus på luffen och Kajsa Kavat. Det var jättebra att ha dessa, de där dagarna när allt kör ihop sig, när det behövs något snabbt och enkelt. Då kändes det inte som tiden kastades bort, utan vi gjorde ändå något vi planerat…

förr23

 

 

I samband med detta film-tittande passade jag på att sätt ihop ett gäng frågor till filmen Mer om oss barn i Bullerbyn. Eleverna tyckte att det var jättejobbigt att dela upp filmen i sekvenser och inte få se allt på en och samma gång, men nu såg vi ju den i studiesyfte.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den är lektionen måste delas upp i flera, annars blir det långtråkigt…trust me I know :o) Alla frågor finns här!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.