Djävulens violonist?

Niccolò Paganini föddes 27 oktober 1782 i Genua i Italien. När han var sex år gammal började han spela fiol med sin pappa. Hans pappa förstod ganska snart att sonen var en musikalisk begåvning. Han kom på att han kunde tjäna pengar på sonens fiolspelande och tvingade Niccolò att träna extremt mycket. Resultatet blev att Niccolò gjorde häpnadsväckande stora framsteg på mycket kort tid.

När han var åtta år komponerade han sitt första musikstycke, en violinsonat. När han var nio år spelade han offentligt för folk första gången.

Fyra år senare, 13 år gammal, hade Niccolò en egen konsert i Genua som blev en stor succé.

När han var 15 år åkte han på en konsertresa till Milano, Bologna och Florens och överallt blev människor fulla av beundran, tack vare hans fenomenala spelteknik.

Niccolò tröttnade dock ganska snart på sin bestämmande pappa och gav sig iväg på egen hand. Men han klarade inte riktigt att hantera pengar. Han började spela alla möjliga kortspel och satsade och förlorade alla sina pengar. Till slut var det så illa att han fick pantsätta sin fiol, för att klara upp spelskulderna.

paganini

Han började också att spela gitarr och det inspirerade honom också när han spelade fiol (eller violin). Han var otroligt skicklig och uppfann svåra och helt nya typer av pizzicato-, ackord- och flageolettspel. Från 1828 till 1836 turnerade han från land till land och han spelade för det mesta sina egna kompositioner. De mest kända är hans 24 Capricer för soloviolin.

Niccoliò Paganini är kanske den mest mytomspunna violonisten genom tiderna. Han lär ha varit bildskön och en notorisk hjärtekrossare. Han älskade mystiken som omgav honom. Hans häpnadsväckande skicklighet och rent av besatthet i fiolspelandet ledde till att det började pratas bakom hans rygg. Kunde möjligen vara så att han sålt sin själ till djävulen?

HÄR kan du lyssna på  ett av hans stycken La campanella.

Om du vill ha en mer skönlitterär historia om Paganini kan du hitta den här. Där kan du också hitta hur jag berättade historien om spelemännen förr i tiden i Skärblacka där jag undervisade och hur de kanske tog hjälp av Näcken för att kunna spela.

 

Paganini påstods ju ha tagit hjälp av djävulen själv och kanske var det också densamme som spelmannen i Hårgalåten tagit hjälp av.

paganini12

Ihop med berättelsen om Paganini kan det ju också passa bra att börja prata om symfoniorkestern, eftersom violinspelarna har en viktig roll där.

symfoniorkester

Jag brukade också passa på att prata om dirigenten, och låta eleverna prova att dirigera.

paganini7

Det finns också en skojig lek som heter Dirigenten…

paganini8

Vill man kan man ju också göra en talkör med skogens väsen.

paganini9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.